Kryddiga äppelmuffins med smultopping
Kryddiga äppelmuffins med smultopping
16 ingredienser
45 min
Muffins med äpple, kanel och ingefära. Pricken över i är smultoppingen med muscovadosocker och havregryn.
Ibland behövs ingen frosting, man kan ju alltid byta ut mot lite härliga smulor. Här är ett enkelt recept på äppelmuffins, mycket smak, bara att röra ihop i en och samma skål. Fyllda med varma kryddor och goda äpplen kan detta bli den nya favoriten att bara ’’röra ihop’’. /Christina Gyllner
Se Christina Gyllner laga receptet

Ingredienser
Smultopping
- 0,75 dl ljust muscovadosocker, hårt packat
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,5 dl havregryn
- 1 tsk malen kanel
- 3 msk smör, smält
Muffinssmet
- 5,25 dl vetemjöl
- 1 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1 tsk bikarbonat
- 0,25 tsk salt
- 1 ägg (stort)
- 2,5 dl filmjölk
- 100 g smör, smält
- 0,5 krm vaniljpulver
- 3 dl ljust muscovadosocker, hårt packat
- 1 Stort äpple, Gala eller Granny Smith, skalat och skurna i 1 cm bitar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Fyll en muffinsplåt med pappersformar.
- Blanda ihop de torra ingredienserna till smultoppingen och börja med att tillsätt hälften av det smälta smöret.
- Rör ihop med gaffel. Tillsätt resten om det behövs. Du vill kunna nypa ihop till smulor. Ställ åt sidan så länge.
- Gör muffinssmeten: blanda vetemjöl, kanel, ingefära, bikarbonat och salt i en skål.
- Vispa ihop ägg, filmjölk, smält smör, vaniljpulver och socker i en skål med en gaffel. Se till att sockret löst sig.
- Häll äggblandningen över de torra ingredienserna. Tillsätt äppelbitarna och rör om.
- Fördela smeten i de 12 muffinsformarna. Toppa med smultoppingen.
- Grädda muffinsen i ca 25 minuter. Stick ner en tandpetare, är den ren så är de klara.
- Låt svalna och njut med ett glas mjölk.