Hallonsmulpaj med vaniljsås
Hallonsmulpaj med vaniljsås
22 ingredienser
Hallonpaj med smultopping och hemlagad vaniljsås efter Christina Gyllners recept.
Se Christina Gyllner laga receptet


Ingredienser
Pajskal
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- salt
- 150 g smör, kallt och tärnat
- 1 ägg
- ev en skvätt vatten
Fyllning
- 500 g frysta hallon
- 2,75 dl strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 citron, rivet skal
- 0,5 dl hallonsylt
Smulor
- 50 g smör, smält
- 1,5 dl havregryn
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- salt
- 1 ägg, till pensling
vaniljsås
- 4 äggulor [5 st små]
- 1 dl strösocker
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 vaniljstång, skårad
Gör så här
Pajskal
- Häll vetemjöl, florsocker och salt i en matberedare. Fördela det tärnade smöret ovanpå och pulsera tills du fått smulor i ärtstorlek.
- Tillsätt ägget och kör tills degen precis kommit samman. Tillsätt ev. en skvätt vatten om degen inte går ihop.
- Plasta in degen i plastfilm och lägg i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen till ca 3 mm tjock. Jag använder mig av en lite djupare 26 cm form, men en vanlig pajform går utmärkt. Fördela den utkavlade degen i formen.
Fyllning
- Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll i pajskalet.
Smulor
- Smält smöret till smulorna och tillsätt havregryn, strösocker, vetemjöl och smaka av med en gnutta salt. Strö smulorna över pajen.
- Antingen vik in kanterna eller skär av om du vill ha en renare kant. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
- Medan pajen gräddas, gör vaniljsåsen.
Vaniljsås
- Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång plus frön. Häll gräddmjölken över äggblandningen, lite i taget under omrörning så att gulorna tempereras.
- Häll över såsen i kastrullen igen och sjud på svag värme tills såsen tjocknat något. Såsen får inte koka, då kan den spricka.
- Sila och ställ kallt med lite bakplåtspapper eller plastfilm över så att det inte bildas en hinna.
- Låt pajen svalna ordentligt så den hinner sätta sig. Servera med hemkokt vaniljsås och njut!