Äppelsmulpaj med dulce de leche

Äppelsmulpaj med karamell
Foto: tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Äppelsmulpaj med dulce de leche

60

9 steg att laga

12 ingredienser

Äppelpaj med karamellsås och smuldeg med kokosflingor.

 

Ingredienser

portioner4 portioner

Smulor

  • 1,5 dl riven kokos
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt

Fyllning

  • 800 g blandade äpple, gärna svenska
  • 1,25-2 dl karamelliserad mjölk

vaniljsås

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva äpplena och stek på i lite smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt dulce de leche och se till att alla äppelbitar är täckta. Häll i en ugnssäker form.
  4. Blanda alla ingredienserna till smulorna och nyp ihop med det kalla smöret.
  5. Toppa äpplena med smulorna och grädda i ca 20 minuter tills pajen fått lite färg.
  6. Gör vaniljsåsen, blada äggulor och strösocker i en skål.
  7. Koka upp grädde, mjölk och frön från vaniljstången. Häll sakta över äggulorna medan du konstant vispar.
  8. Häll över allt i kastrullen igen och låt sjuda upp tills såsen tjocknat något. (Den kommer tjockna mer när den är kall.)
  9. Servera vaniljsåsen till din härliga äppelpaj.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer