Misobakad lax med potatis- och kålrabbisallad

koket.se
Misobakad lax med potatis- och kålrabbisallad
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Misobakad lax med potatis- och kålrabbisallad

24 ingredienser

En somrig bjudrätt som går toppen att laga till många och som är enkel att dubbla. Hel laxsida marineras i en sås med vit miso, sake, mirin och honung och bakas sen smidigt i ugnen. Till den goda och saftiga laxen bjuds en potatissallad med krisp från kålrabbi och en majonnäs med smak av sesam och soja.

Se Tina Nordström laga receptet

logo

Ingredienser

Misolax

  • 800 g laxfilé, i bit
  • 0,75 dl sake (eller torrt vitt vin)
  • 0,75 dl mirin
  • 0,5 msk honung
  • 1 dl vit misopasta

Potatis- och kålrabbisallad

  • 600 g färskpotatis, kokt
  • 2 kålrabbi, skalad och finstrimlad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 limefrukter, rivet skal och juice
  • grön tabasco, några stänk
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 1 knippe färsk koriander, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Sojamajonnäs

  • 1 ägg
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

Misobakad lax

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Koka upp sake, mirin och honung i en kastrull. Ta av från spisen, blanda i misopastan och rör om så det blir helt blandat, låt svalna.
  3. Lägg laxsidan med köttsidan upp i en ugnsform. Skeda över och gnid in misomarinaden. Låt stå och marinera i minst 35-40 minuter.
  4. Sätt in plåten i ugnen och baka laxen i ca 15-20 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader. Håll laxen varm under folie.

Potatis- och kålrabbisallad

  1. Blanda samman en vinägrett med olivolja, finrivet skal och saft av lime samt finhackad schalottenlök. Smaksätt med tabasco, fisksås och sesamfrön.
  2. Halvera potatisen och lägg i skålen tillsammans med kålrabbin. Häll över vinägretten och blanda runt. Tillsätt hackad koriander och smaka av med salt och peppar.

Sojamajonnäs

  1. Knäck ägget i en hög mixerkanna.
  2. Tillsätt senap, vitvinsvinäger och häll försiktigt ner oljan i kannan utan att röra runt. Tillsätt salt och vitpeppar.
  3. Sänk ned mixerstaven i kannan och mixa till en slät och tjock majonnäs.
  4. Smaka av med soja och sesamolja.
  5. Servera laxen med potatissalladen samt sojamajonnäsen.