Ninas rätt på temat att laga med fermenterat och mjölksyrat blev en riktig favorit hos juryn.
Ingredienser
1 blomkål, gärna i någon fin färg
125 g salladslök
100 g shiitakesvamp
50 g cashewnötter
1 kruka färsk koriander
Misomarinad
2 msk röd misopasta
1 msk tahinipasta
1 msk japansk soja
1 msk citronsaft
0,5 msk färsk ingefära, riven
2 msk honung
75 g smör, smält
Kimchimajonnäs
2 äggulor
2 dl matolja
1 tsk citronsaft
1 dl kimchi
1 klyfta vitlök, finriven
Gör så här
Misobakad blomkål
Börja med att skära blomkålshuvudet i 4 skivor ca 2-3 cm breda. Lägg skivorna i en ugnssäker form.
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ihop miso, tahini, soja, citron, ingefära och honung. Smält smöret på medelhög värme och vispa ner lite i taget i misoröran, den ska bli tjock och härlig.
Pensla blomkålen på båda sidorna med mison, den ska vara ett tjockt lager.
Baka blomkålen i ugnen ca 30 min, höj temperaturen till 220 grader efter ca 20 minuter, den ska få en fin färg.
Kimchimajomäns
Mixa kimchi med stavmixer till en slät sås.
Vispa äggulorna med citronsaft, vitlök och 1 msk mixad kimchi.
Tillsätt olja lite i taget till det blir en fast och fin majonnäs, smaka av och tillsätt salt och ev mer citron. Spara resten av kimchin till servering.
Fräs shiitakesvampen i lite matolja på ganska hög värme, salta.
Rosta cashewnötterna i en stekpanna, passa så dom inte bränner. Hacka nötterna grovt.
Skiva salladslöken tunt och fint.
Fördela blomkålen och svampen på tallrikar, strö över nötter, lök och koriander. Servera med majonnäsen och kimchi.