Misobakad blomkål med kimchimajonnäs och shiitakesvamp

Misobakad blomkål med kimchimajonnäs och shiitakesvamp
Foto: TV4
Nina Remröd
Nina Remröd

Misobakad blomkål med kimchimajonnäs och shiitakesvamp

Av: Nina Remröd

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

1 h 15 min

Ninas rätt på temat att laga med fermenterat och mjölksyrat blev en riktig favorit hos juryn.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål, gärna i någon fin färg
  • 125 g salladslök
  • 100 g shiitakesvamp
  • 50 g cashewnötter
  • 1 kruka färsk koriander

Misomarinad

  • 2 msk röd misopasta
  • 1 msk tahinipasta
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk honung
  • 75 g smör, smält

Kimchimajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 dl matolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl kimchi
  • 1 klyfta vitlök, finriven

Gör så här

Misobakad blomkål

  1. Börja med att skära blomkålshuvudet i 4 skivor ca 2-3 cm breda. Lägg skivorna i en ugnssäker form.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Vispa ihop miso, tahini, soja, citron, ingefära och honung. Smält smöret på medelhög värme och vispa ner lite i taget i misoröran, den ska bli tjock och härlig.
  4. Pensla blomkålen på båda sidorna med mison, den ska vara ett tjockt lager.
  5. Baka blomkålen i ugnen ca 30 min, höj temperaturen till 220 grader efter ca 20 minuter, den ska få en fin färg.

Kimchimajomäns

  1. Mixa kimchi med stavmixer till en slät sås.
  2. Vispa äggulorna med citronsaft, vitlök och 1 msk mixad kimchi.
  3. Tillsätt olja lite i taget till det blir en fast och fin majonnäs, smaka av och tillsätt salt och ev mer citron. Spara resten av kimchin till servering.
  4. Fräs shiitakesvampen i lite matolja på ganska hög värme, salta.
  5. Rosta cashewnötterna i en stekpanna, passa så dom inte bränner. Hacka nötterna grovt.
  6. Skiva salladslöken tunt och fint.
  7. Fördela blomkålen och svampen på tallrikar, strö över nötter, lök och koriander. Servera med majonnäsen och kimchi.