Mintchokladkaka med en burmesisk touch

Mintchokladkaka med en burmesisk touch
Foto: TV4

Mintchokladkaka med en burmesisk touch

Av: Nicole - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1h 20m

Söt kaka med mintchoklad serveras med avokadoglass med smak av mynta.

Dryckesförslag: Mangosteenthé från Bali

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Topping

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 75 g mörk mintchoklad (gärna 70 % kakaohalt)
  • 75 g smör, rumstempererat

Garnering

  • färsk mynta
  • flingsalt

Avokadoglass

  • 2 avokador
  • 1 limefrukt
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • 0,5 dl soja vaniljmjölk
  • 2 msk kondenserad mjölk
  • 1 näve färsk mynta
  • 1 tsk spirulina

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
  4. Tillsätt kaffet.
  5. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver.
  6. Rör i det smälta smöret.
  7. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  9. Låt kakan svalna i formen.

Topping

  1. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
  2. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
  3. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret.
  4. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
  5. Garnera med färsk mynta och flingsalt.

Avokadoglass

  1. Skala och tärna avokadon och lägg sedan i en påse i frysen.
  2. När avokadon är lagom fryst men inte stenhårt, ta ut den ur frysen och lägg i en mixer.
  3. Pressa i lime.
  4. Tillsätt kondenserad mjölk, yoghurt, soya vaniljmjölk, färsk mynta och spirulina och sätt på mixern.
  5. Avokadoglassen är redo att serveras direkt efter att man mixat färdigt den men kan stå övertäckt i kylen tills dess den skall ätas, den bör dock ätas inom de närmsta timmarna efter att man gjort den.