Minipizzor med grönkål och löjrom

Minipizzor med grönkål och löjrom Johan Carlén
Foto: Johan Carlén
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Minipizzor med grönkål och löjrom

16 ingredienser

1 h 15 m

De här minipizzorna med grönkål, löjrom och smakrik ost är perfekta små tilltugg i juletid.

Tips! Det går att köpa färdig deg om man vill snabba på tilltugget.

Ingredienser

portioner16 - 20 stycken

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • ca 1 krm strösocker
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 0,5-0,75 tsk salt
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 dl durumvetemjöl
  • 5-6 dl vetemjöl

Topping

  • 60 g grönkål
  • olja
  • salt
  • 1-2 dl crème fraîche (både innan och efter ugn)
  • 1 dl Västerbottensost (eller cheddarost)
  • 20 g parmesanost
  • 200 g löjrom
  • rödlök, hackad
  • dill

Gör så här

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten med en nypa socker. Tillsätt salt, rapsolja och ha i mjölet successivt. Börja med att röra i durumvetet.
  2. När degen är relativt fast, inte kladdig och inte för hård, så låt den jäsa under bakduk i 45-50 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Lägg ner grönkålsbladen i en bunke och ringla lite olja över. Krama, vänd omkring och lägg ut glest på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter tills de är härligt rostade som chips. Ta ut, salta och låt svalna.
  5. Höj nu ugnen till 200 grader.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen tunt, men så den håller ihop, och stansa ut önskat stora minipizzor.
  7. Förgrädda minipizzorna ca 10-15 minuter i ugnen. Ta ut och låt svalna av.
  8. Bred på ett tunt lager crème fraiche på pizzorna, toppa med lite riven västerbottenost och riven parmesan. (Inte för mycket, för vi vill ha en krispig pizza som är lätt att äta på stående fot.
  9. Grädda pizzorna i ugnen ca 8-10 minuter, tills de är härligt gyllene.
  10. Ta ut, låt svalna något och toppa varje minipizza med en klick crème fraiche, löjrom, grönkålschips, finhackad rödlök och en liten dillvippa!