Minimunk med vaniljglass och salt kolasås

Minimunk med vaniljglass och salt kolasås
Foto: Tv4

Minimunk med vaniljglass och salt kolasås

5

24 ingredienser

1 h 30 m + tid i frys

Minimunk med vaniljglass och salt kolasås toppad med pistaschnötter och hyvlad choklad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad
  • vaniljstång
  • 1 citron (använd max 0,25)

Munkar

  • 0,25 jäst
  • 35 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 375 g vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 0,25 citron, rivet skal
  • 0,5 l rapsolja (till fritering)
  • 1 dl strösocker (till garnering)
  • 0,5 krm salt (till garnering)

Saltad kolasås

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 0,5-1 tsk flingsalt

Servering

  • 1 dl pistagenötter, rostade och saltade
  • 100 g vit choklad
  • 100 g mjölkchoklad

Gör så här

  1. Vaniljglass
    Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Tillsätt sötad kondenserad mjölk och vispa lite till.
  2. Skär vaniljstången på mitten och skrapa ur innehållet och tillsätt i smeten.
  3. Droppa i några droppar citron och lite citronskal.
  4. Häll upp glassmeten i en behållare som rymmer ca 1,5 liter, exempelvis en brödform.
  5. Plasta in glassen och låt den stå i frysen ca 7 timmar.
  6. Munkar
    Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader och häll över jästen.
  7. Blanda bakpulver med det mesta av mjölet. Tillsätt socker, salt, ägg och citronskal. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45–50 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma små runda bollar, ca 1,5–2 cm i diameter. Låt jäsa övertäcka i ca 30 minuter.
  9. Hetta upp olja till ca 180 grader. Fritera bollarna till gyllene, omkring 2–3 minuter. Ta upp dem med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  10. Blanda socker och salt i en djup tallrik. Doppa munkarna medans de fortfarande är varma.
  11. Saltad kolasås
    Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter.
  12. Ta bort kastrullen från värmen och rör i smöret, låt svalna något och tillsätt sedan flingsalt.
  13. Servering
    Lägg upp munken, sedan glassen och toppa med den salta kolasåsen.
  14. Hacka pistagenötterna grovt. Hyvla choklad och strö direkt ovanpå desserten efter allt har lagts upp.