Minicupcakes med lingon och kola

Minicupcakes med lingon och kola
Foto: TV4
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Minicupcakes med lingon och kola

20 ingredienser

Julens godaste cupcakes måste ändå vara Andréas pepparkaksmuffins med lingon, salt kolasås och marängsmörkräm.

Ingredienser

portioner stycken

Muffins

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk hel nejlika
  • 2,5 dl frysta lingon

Salt kolasås

  • 30 g glykos
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl grädde
  • 25 g smör
  • 2 tsk havssalt

Marängsmörkräm med dulce de leche

  • 75 g äggvita [2-3 st]
  • 110 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 300 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 förp dulce de leche [397 g]

Gör så här

Pepparkaksmuffins med lingon

  1. Fyll en minimuffinsplåt med formar eller ställ 24 små formar på en plåt.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Sikta de torra ingredienserna i en bunke och blanda ordentligt. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggvispet i omgångar.
  3. Vänd till sist ner lingonen och fördela smeten i formarna, fyll dem till 2/3.
  4. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

Salt kolasås

  1. Värm glykosen försiktigt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret lite i taget under omrörning och låt sjuda tills det blivit en härlig gyllenbrun färg. Rör om då och då.
  2. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Var försiktigt för det blir väldigt varmt! Dra av kastrullen från värmen, tillsätt smör och havssalt och rör om. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur eller i kallt vattenbad.

Marängsmörkräm

  1. Blanda äggvita, strösocker, salt och vaniljsocker i en rostfri bunke. Värm över vattenbad till 60-65 grader, rör om då och då. Vispa upp till en vit, fast maräng, fortsätt vispa tills den är rumstempererad. Detta tar ca 10 minuter. Använd gärna en köksassistent!
  2. Sänk hastigheten och klicka sedan i det rumsvarma smöret lite i taget till det går ihop till en jämn kräm. Tillsätt sedan den karamelliserade mjölken lite i taget, fortsätt vispa till du har en slät marängsmörkräm.
  3. Ta fram en bit plastfolie och häll ut lite sval salt kolasås på den. Bre sedan ut en klick marängsmörkräm och ringla över mer kolasås. Fortsätt så till sås och marängsmörkräm är slut. Rulla ihop till en rulle och lägg rullen i en spritspåse med valfri tyll.
  4. Spritsa på varje cupcake, garnera med lingon och njut av en riktigt härlig, julig cupcake!