Minichurros med hasselnötsdipp

Minichurros med hasselnötsdipp
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Minichurros med hasselnötsdipp

16 ingredienser

Är du sugen på något riktigt smarrigt? Då är minichurros med hasselnötsdipp en fullträff!

Ingredienser

portioner

Dippsås med rostade hasselnötter

  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl hasselnötter, rostade och hackade
  • ev 0,5 krm salt

Churros

  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 125 g smör
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2,5 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3-4 ägg
  • 1 l neutral rapsolja (eller frityrolja)
  • strösocker (att rulla i)

Servering

  • grädde, vispad
  • ev färska bär

Gör så här

Dippsås med rostade hasselnötter

  1. Hacka chokladen.
  2. Koka upp grädde i en kastrull och häll i chokladen. Rör om tills chokladen smält.
  3. Tillsätt de hackade och rostade hasselnötterna och rör om.
  4. Tillsätt eventuellt lite salt.
  5. Ställ åt sidan medan du gör churros.

Churros

  1. Koka upp mjölk, vatten, smör, vaniljsocker och strösocker i en kastrull på medelvärme.
  2. Rör ner lite mjöl i taget med en träslev. Rör om tills det blir som en degklump i kastrullen.
  3. Lägg över degen i en skål, låt svalna i ca 5 minuter.
  4. Börja vispa degen med en elvisp så att den slås sönder och svalnar ytterligare.
  5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Det ska bli en spritsbar smet som inte är för lös. Så avgör om du behöver tre eller fyra ägg beroende på storlek på äggen.
  6. Häll rapsoljan i en kastrull och ha ett kastrullock nära till hands om olyckan skulle vara framme.
  7. Sätt plattan på medelvärme om värm upp oljan till 180 grader. Det är viktigt att oljan håller rätt temperatur under hela tillagningen och inte blir svalare eller varmare.
  8. Lägg smeten i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa ner små churros (ca 5 cm) i den varma oljan, knipsa av med en knivsudd. Gör några åt gången och upprepa tills smeten är slut. Fritera till gyllene färg.
  9. Använd en hålslev och ta upp churrosen och låt dem rinna av något på hushållspapper.
  10. Rulla churrosen i strösocker.

Servering

  1. Lägg alla churros på ett stort fat eller bricka. Servera ljumna med dippsåsen, lättvispad grädde och eventuellt färska bär.
  2. Låt dina gäster plocka sin egen tallrik som en sharing servering.