Minichurros med hasselnötsdipp
Minichurros med hasselnötsdipp
16 ingredienser
Är du sugen på något riktigt smarrigt? Då är minichurros med hasselnötsdipp en fullträff!
Ingredienser
Dippsås med rostade hasselnötter
- 100 g mjölkchoklad
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl hasselnötter, rostade och hackade
- ev 0,5 krm salt
Churros
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl vatten
- 125 g smör
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2,5 msk strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 3-4 ägg
- 1 l neutral rapsolja (eller frityrolja)
- strösocker (att rulla i)
Servering
- grädde, vispad
- ev färska bär
Gör så här
Dippsås med rostade hasselnötter
- Hacka chokladen.
- Koka upp grädde i en kastrull och häll i chokladen. Rör om tills chokladen smält.
- Tillsätt de hackade och rostade hasselnötterna och rör om.
- Tillsätt eventuellt lite salt.
- Ställ åt sidan medan du gör churros.
Churros
- Koka upp mjölk, vatten, smör, vaniljsocker och strösocker i en kastrull på medelvärme.
- Rör ner lite mjöl i taget med en träslev. Rör om tills det blir som en degklump i kastrullen.
- Lägg över degen i en skål, låt svalna i ca 5 minuter.
- Börja vispa degen med en elvisp så att den slås sönder och svalnar ytterligare.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Det ska bli en spritsbar smet som inte är för lös. Så avgör om du behöver tre eller fyra ägg beroende på storlek på äggen.
- Häll rapsoljan i en kastrull och ha ett kastrullock nära till hands om olyckan skulle vara framme.
- Sätt plattan på medelvärme om värm upp oljan till 180 grader. Det är viktigt att oljan håller rätt temperatur under hela tillagningen och inte blir svalare eller varmare.
- Lägg smeten i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa ner små churros (ca 5 cm) i den varma oljan, knipsa av med en knivsudd. Gör några åt gången och upprepa tills smeten är slut. Fritera till gyllene färg.
- Använd en hålslev och ta upp churrosen och låt dem rinna av något på hushållspapper.
- Rulla churrosen i strösocker.
Servering
- Lägg alla churros på ett stort fat eller bricka. Servera ljumna med dippsåsen, lättvispad grädde och eventuellt färska bär.
- Låt dina gäster plocka sin egen tallrik som en sharing servering.