Minichurros med äppelkompott, vaniljglass och kolasås

Minichurros med äppelkompott, vaniljglass och kolasås
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Minichurros med äppelkompott, vaniljglass och kolasås

23 ingredienser

50 min

”Om mina barn Julius och Filippa får välja.” / Catarina
Vintips! Sauternes och äpple – en riktigt klassisk och härlig kombination.

Ingredienser

portioner

Churros

  • 3 dl vatten
  • 30 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk strösocker
  • 0,75 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • rapsolja, att fritera i
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Äppelkompott

  • 3-4 syrliga äpplen
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 citron, saften
  • 1-3 msk strösocker (beroende på hur sött äpplet är från början)
  • 1 kanelstång

Kolasås

  • 50 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • flingsalt

Tillbehör

  • vaniljglass
  • ev färsk citronmeliss (dekoration)

Gör så här

  1. Churros
    Koka upp vatten, smör, vaniljsocker, strösocker och salt. Tillsätt mjölet och rör till en jämn och tjock smet.
  2. Häll över degen i en bunke och vispa smeten en stund tills den svalnat något, knäck därefter i ett ägg i taget och vispa till en fin, slät smet.
  3. Fyll upp churrossmeten i en spritspåse med önskad tyll.
  4. Äppelkompott
    Skala och hacka ner äpplena i bitar, lägg i en kastrull och tillsätt lite vatten, citronsaft, socker och kanelstång.
  5. Låt småputtra på medelhög värme tills äpplena mjuknar. Lite motstånd får gärna finnas kvar i äppelbitarna, den ska inte bli helt slät som mos.
  6. Kolasås
    Smält ihop smör, grädde och allt socker i en mindre kastrull. Låt koka 15 minuter. Rör då och då med handvisp. Dra bort från värmen och smaka av med flingsalt. Såsen ska smaka mycket vanilj och vara lite sötsalt.
  7. Före servering
    Blanda socker och kanel på ett fat.
  8. Hetta upp olja i en kastrull till 165-175 grader.
  9. Håll spritspåsen ovanför den heta oljan. Tryck försiktigt fram smeten och klipp ner 8-10 minichurros åt gången som får friteras (ca 3 centimeter långa korvar).
  10. Fritera dem 2-3 minuter. Vänd då och då och ta upp med hålslev. Vänd direkt i socker- och kanelblandningen.
  11. Servera dina churros varma med äppelkompott, en kula vaniljglass och kolasås.
  12. 3 tips!
    Churrossmeten kan förberedas tidigare och stå i kylen tills den ska friteras precis före servering.
  13. Äppelkompotten kan man med fördel koka ihop tidigare på dagen.
  14. Kolasåsen kan göras i förväg till och med dagen innan, värm upp före servering.