Minichurros med äppelkompott, vaniljglass och kolasås
Minichurros med äppelkompott, vaniljglass och kolasås
23 ingredienser
50 min
”Om mina barn Julius och Filippa får välja.” / Catarina
Vintips! Sauternes och äpple – en riktigt klassisk och härlig kombination.
Ingredienser
Churros
- 3 dl vatten
- 30 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk strösocker
- 0,75 tsk salt
- 2,5 dl vetemjöl
- 2 ägg
- rapsolja, att fritera i
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
Äppelkompott
- 3-4 syrliga äpplen
- 0,5 dl vatten
- 0,5 citron, saften
- 1-3 msk strösocker (beroende på hur sött äpplet är från början)
- 1 kanelstång
Kolasås
- 50 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl muscovadosocker
- 1 tsk vaniljsocker
- flingsalt
Tillbehör
- vaniljglass
- ev färsk citronmeliss (dekoration)
Gör så här
Churros
- Koka upp vatten, smör, vaniljsocker, strösocker och salt. Tillsätt mjölet och rör till en jämn och tjock smet.
- Häll över degen i en bunke och vispa smeten en stund tills den svalnat något, knäck därefter i ett ägg i taget och vispa till en fin, slät smet.
- Fyll upp churrossmeten i en spritspåse med önskad tyll.
Äppelkompott
- Skala och hacka ner äpplena i bitar, lägg i en kastrull och tillsätt lite vatten, citronsaft, socker och kanelstång.
- Låt småputtra på medelhög värme tills äpplena mjuknar. Lite motstånd får gärna finnas kvar i äppelbitarna, den ska inte bli helt slät som mos.
Kolasås
- Smält ihop smör, grädde och allt socker i en mindre kastrull. Låt koka 15 minuter. Rör då och då med handvisp.
- Dra bort från värmen och smaka av med flingsalt. Såsen ska smaka mycket vanilj och vara lite sötsalt.
Före servering
- Blanda socker och kanel på ett fat.
- Hetta upp olja i en kastrull till 165-175 grader.
- Håll spritspåsen ovanför den heta oljan. Tryck försiktigt fram smeten och klipp ner 8-10 minichurros åt gången som får friteras (ca 3 centimeter långa korvar).
- Fritera dem 2-3 minuter. Vänd då och då och ta upp med hålslev. Vänd direkt i socker- och kanelblandningen.
- Servera dina churros varma med äppelkompott, en kula vaniljglass och kolasås.
3 tips!
- Churrossmeten kan förberedas tidigare och stå i kylen tills den ska friteras precis före servering.
- Äppelkompotten kan man med fördel koka ihop tidigare på dagen.
- Kolasåsen kan göras i förväg till och med dagen innan, värm upp före servering.