Mince pie med juliga smaker

Mince pie med juliga smaker
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Mince pie med juliga smaker

20 ingredienser

45 min

En klassisk brittisk liten paj med ett vackert lock. Lite apelsinjuice i mördegen gör pajen lite seg och riktigt god. Fyll med hackade frukter och juliga kryddor - ljuvligt gott!

Ingredienser

portioner st

Fyllning

  • 0,5 citron, zesten
  • 0,5 apelsin, zesten
  • 75 g smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g sultanrussin
  • 130 g russin
  • 130 g syltade apelsinskal
  • 150 g ljust muscovadosocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 1 äpple
  • 30 g cognac

Mördeg

  • 175 g vetemjöl
  • 80 g smör
  • 50 g florsocker
  • 1 äggula
  • 1 apelsin, saft och zest

Montering

  • 1 ägg, till pensling
  • ljust muscovadosocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.

Fyllning

  1. Skala och tärna äpplet fint.
  2. Lägg alla ingredienser till fyllningen, förutom cognac, i en kastrull. Låt smöret och sockret koka ihop tillsammans med allt annat så det blir karamelligt och gott. Låt småkoka i ca 5-10 minuter.
  3. Tag av ifrån värmen och blanda ner cognac. Låt svalna.

Mördeg

  1. Blanda samman alla ingredienser så att det blir en deg. Plasta och kyl i ca 20 minuter.

Montering

  1. Kavla ut mördegen ca 2 mm tjock. Fodra 6 st små pajformar med degen. Täck på att du ska ha deg kvar till lock också.
  2. Lägg i fyllning, nästan hela vägen upp.
  3. Stansa eller skär ut lock som precis täcker formarna. Pensla den fodrade formens kant (mördegskanten) med ägg, lägg på locket och tryck till så att det blir tätt.
  4. Picka några små hål på ovansidan, pensla med ägg och strö ljust muscovadosocker ovanpå. Innan pensling kan man trycka ut små figurer (hjärtan eller stjärnor etc) av mördeg och lägga på som garnering.
  5. Grädda i ca 15-20 minuter.
  6. Låt svalna några minuter innan pajerna tas ur formen.