Mince pie

Mince pie
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Mince pie

21 ingredienser

Delikata små mördegspajer fyllda med torkad frukt smaksatt med cognac. Som sig bör bjuds dessa brittiska minipajer med brandy butter.

Ingredienser

Mördeg

  • 300 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 100 g florsocker
  • 20 g äggula
  • 1 apelsin, finrivet skal

Fyllning

  • 0,5 apelsin, finrivet skal
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 80 g smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g sultanrussin
  • 130 g russin
  • 130 g syltade apelsinskal
  • 150 g ljust muscovadosocker
  • 1 äpple
  • 5 g malen kanel
  • 5 g malen nejlika
  • 3 g malen muskot
  • 30 g cognac

Brandy butter

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 100 g florsocker
  • 20 g brandy (eller cognac)

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser till en deg. Lägg i kylen.

Fyllning

  1. Skala, kärna ur och tärna äpplet fint.
  2. Lägg alla ingredienser utom cognac i en kastrull, låt koka under omrörning 5-10 minuter.
  3. Tag bort från värmen och rör ned cognac, låt svalna.

Montering

  1. Kavla ut mördegen ca 2 mm tunn. Fodra formar, 12-15 stycken, ca 5 cm i diameter, spar deg till lock. Kavla ut resterande deg och stansa ut lock. Ev kan du redan nu stansa ut ett litet hål i mitten av varje lock alternativt picka några hål i locket när du förseglat pajerna.
  2. Fyll nästan hela formen, lägg på lock och försegla.
  3. Pensla med uppvispat ägg och picka några hål.
  4. Grädda på 180 grader i 15-20 minuter.
  5. Låt svalna några minuter innan du tar ut pajerna ur formarna.