Mince pie
Mince pie
21 ingredienser
Delikata små mördegspajer fyllda med torkad frukt smaksatt med cognac. Som sig bör bjuds dessa brittiska minipajer med brandy butter.
Ingredienser
Mördeg
- 300 g vetemjöl
- 200 g smör
- 100 g florsocker
- 20 g äggula
- 1 apelsin, finrivet skal
Fyllning
- 0,5 apelsin, finrivet skal
- 0,5 citron, finrivet skal
- 80 g smör
- 50 g torkade tranbär
- 50 g sultanrussin
- 130 g russin
- 130 g syltade apelsinskal
- 150 g ljust muscovadosocker
- 1 äpple
- 5 g malen kanel
- 5 g malen nejlika
- 3 g malen muskot
- 30 g cognac
Brandy butter
- 250 g smör, rumsvarmt
- 100 g florsocker
- 20 g brandy (eller cognac)
Gör så här
Mördeg
- Blanda alla ingredienser till en deg. Lägg i kylen.
Fyllning
- Skala, kärna ur och tärna äpplet fint.
- Lägg alla ingredienser utom cognac i en kastrull, låt koka under omrörning 5-10 minuter.
- Tag bort från värmen och rör ned cognac, låt svalna.
Montering
- Kavla ut mördegen ca 2 mm tunn. Fodra formar, 12-15 stycken, ca 5 cm i diameter, spar deg till lock. Kavla ut resterande deg och stansa ut lock. Ev kan du redan nu stansa ut ett litet hål i mitten av varje lock alternativt picka några hål i locket när du förseglat pajerna.
- Fyll nästan hela formen, lägg på lock och försegla.
- Pensla med uppvispat ägg och picka några hål.
- Grädda på 180 grader i 15-20 minuter.
- Låt svalna några minuter innan du tar ut pajerna ur formarna.