Midsommarkrans av Petit choux

Midsommarkrans av Petit choux
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Midsommarkrans av Petit choux

15 ingredienser

40 m

Den här ljuvliga kransen gjord av petit choux kan bli en ny tradition till midsommar. Med färska jordgubbar, vaniljkräm och vispad grädde är den en riktig sommardröm.

Ingredienser

portioner

Petit choux

  • 150 g smör
  • 3 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 3-4 ägg
  • 25 g mandelspån (eller flisad mandel)

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 1 vaniljstång)
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Petit choux
    Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Smält smör i en kastrull och tillsätt vatten. Låt koka upp.
  3. Tillsätt mjöl och rör runt med en träslev tills smeten släpper från kanterna i kastrullen. Låt svalna till rumstemperatur.
  4. Knäck i ett ägg i taget och rör runt till en jämn smet mellan varje ägg.
  5. Doppa en stans som är cirka 7 cm i diameter i kakao. Slå måttet med kakao på ett bakplåtspapper så att en rund cirkel syns på pappret. Upprepa på hela bakplåtspappret med jämna mellanrum så du har mallar till kransarna.
  6. Lägg petit choux smeten i en spritspåse med en stjärntyll. Sprita ovanpå kakaon till en krans.
  7. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddning.
  8. Låt kransen svalna på galler.
  9. Vaniljkräm
    Värm upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  10. Blada ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål.
  11. Häll den varma gräddmjölken i äggblandningen under konstant omrörning. Häll tillbaka blandningen direkt i kastrullen.
  12. Värm blandningen på låg till medelvärme under konstant omrörning. Det får inte koka! Värm tills det blivit krämigt i konsistensen och du ser spår av vispen i krämen.
  13. Häll krämen i en skål. Plasta krämen så att plastfolien ligger direkt mot krämen. Låt svalna och ställ in i kylen för att kallna helt.
  14. Servering
    Dela kransen på mitten och fyll med vaniljkrämen, vispad grädde och färska jordgubbar.
  15. Pudra florsocker över och dekorera eventuellt med fler jordgubbar och mer vispad grädde.