Midsommarbagel och hummusbagel
Midsommarbagel och hummusbagel
44 ingredienser
Ingredienser
Bagels
- 25 g jäst
- 5 dl vatten (ljumme, 37°C)
- 0,5 dl ljus sirap
- 12,5 dl vetemjöl special [ca 750 g]
- 2 tsk salt
- 1 äggvita, uppvispad
- olja (ev till pensling)
Desserttopping
- 50 smör
- 1 msk sirap
- 100 g mandelspån
Morotshummus
- 500 g morot
- 2 msk olja, till ugnsplåten
- 0,5 tsk salt
- 1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
- 0,5 dl olja
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1,5 msk citronsaft, färskpressad
- 2 msk tahinipasta
- 0,5 tsk malen gurkmeja
- svartpeppar
- chiliflakes
Picklad rödlök
- 1 rödlök
- 0,25 dl ättiksprit 12 % (12%)
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
Äppelstomp
- 3 äpplen (svenska eller Pink lady)
- 0,5 dl vatten
- 0,75 dl strösocker
- 2 cm färsk ingefära, finriven
- 0,5 tsk citronskal, finrivet
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk vaniljsocker
Färskoströra
- 100 g färskost
- 1 msk vaniljsocker
Till servering av matiga bagels
- 2 avokador
- ärtskott
- krasse
- svarta sesamfrön
- körsbärstomater
- salladsblad
- smör
- salt
- peppar
Gör så här
- Smula jästen och blanda med vattnet i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt sirap, mjöl och salt. Arbeta degen i maskin 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
- Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den.
- Dela degen i ca 12 bitar och rulla till bollar. Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större.
- Lägg på två bakpappersklädda plåtar (pensla gärna pappret med lite olja) och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka bagelserna i omgångar på svag värme ca 2 minuter per sida.
- Låt rinna av på en kökshandduk och lägg på bakpappersklädda plåtar.
- Pensla hälften av dina bagels med ägg och toppa sedan med sesamfrön och vallmofrön.
- Toppa resterande hälften med desserttoppingen.
- Grädda alla bagels i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får en fin färg. Låt svalna.
Desserttopping
- Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta samman. Rör om.
Morotshummus
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär morötter i cm-tunna skivor.
- Lägg på en ugnsplåt och blanda med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
- Häll av, skölj och låt kikärter rinna av.
- Mixa kikärter, morötter, olja, vitlök, citronjuice, tahini och gurkmeja slätt.
- Späd med vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med salt, chiliflakes och peppar.
Picklad rödlök
- Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
- Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
- Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen.
- Vänd runt då och då.
Äppelstomp
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i kallt vatten så att de inte mörknar.
- Låt dem rinna av i en sil och lägg över i en kastrull.
- Koka upp med vatten och låt sjuda på svag värme tills äpplena är mjuka.
- Rör i socker, kryddor och citron och låt koka upp igen.
- Mosa samman med stora bitar kvar. Kyl.
Montering och dekoration
- Söta bagels: Rör samman färskost och vaniljsocker.
- Dela dina bagels och bred på philadelphia röran på båda sidorna och lägg på äppelstompet.
- Pudra med florsocker
- Matiga bagels: Dela dina bagels och bred på smör på båda sidorna. Lägg på morotshummusen på ena locket och bygg på resterande ingredienser.