Midsommarbagel och hummusbagel
Ingredienser
Bagels
- 25 g jäst
- 5 dl vatten (ljumme, 37°C)
- 0,5 dl ljus sirap
- 12,5 dl vetemjöl special [ca 750 g]
- 2 tsk salt
- 1 äggvita, uppvispad
- olja (ev till pensling)
Desserttopping
- 50 smör
- 1 msk sirap
- 100 g mandelspån
Morotshummus
- 500 g morot
- 2 msk olja, till ugnsplåten
- 0,5 tsk salt
- 1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
- 0,5 dl olja
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1,5 msk citronsaft, färskpressad
- 2 msk tahinipasta
- 0,5 tsk malen gurkmeja
- svartpeppar
- chiliflakes
Picklad rödlök
- 1 rödlök
- 0,25 dl ättiksprit 12 % (12%)
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
Äppelstomp
- 3 äpplen (svenska eller Pink lady)
- 0,5 dl vatten
- 0,75 dl strösocker
- 2 cm färsk ingefära, finriven
- 0,5 tsk citronskal, finrivet
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk vaniljsocker
Färskoströra
- 100 g färskost
- 1 msk vaniljsocker
Till servering av matiga bagels
- 2 avokador
- ärtskott
- krasse
- svarta sesamfrön
- körsbärstomater
- salladsblad
- smör
- salt
- peppar