Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Midsommarbagel och hummusbagel
Foto: TV4
Midsommarbagel och hummusbagel
Betyg: 0 av 5
0
Spara
Av:
Shirley Clamp och Hanna Norman
Från:
Hela Sverige bakar
44
ingredienser
Amerikansk mat
Bakverk
Brunch
Bröd
Mackor och wraps
Picknick
Ingredienser
Bagels
25 g jäst
5 dl vatten (ljumme, 37°C)
0,5 dl ljus sirap
12,5 dl vetemjöl special [ca 750 g]
2 tsk salt
1 äggvita, uppvispad
olja (ev till pensling)
Desserttopping
50 smör
1 msk sirap
100 g mandelspån
Morotshummus
500 g morot
2 msk olja, till ugnsplåten
0,5 tsk salt
1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
0,5 dl olja
1 klyfta vitlök, riven
1,5 msk citronsaft, färskpressad
2 msk tahinipasta
0,5 tsk malen gurkmeja
svartpeppar
chiliflakes
Picklad rödlök
1 rödlök
0,25 dl ättiksprit 12 % (12%)
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
Äppelstomp
3 äpplen (svenska eller Pink lady)
0,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
2 cm färsk ingefära, finriven
0,5 tsk citronskal, finrivet
1 msk citronsaft
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
Färskoströra
100 g färskost
1 msk vaniljsocker
Till servering av matiga bagels
2 avokador
ärtskott
krasse
svarta sesamfrön
körsbärstomater
salladsblad
smör
salt
peppar
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Smula jästen och blanda med vattnet i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
Tillsätt sirap, mjöl och salt. Arbeta degen i maskin 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i ca 12 bitar och rulla till bollar. Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större.
Lägg på två bakpappersklädda plåtar (pensla gärna pappret med lite olja) och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka bagelserna i omgångar på svag värme ca 2 minuter per sida.
Låt rinna av på en kökshandduk och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Pensla hälften av dina bagels med ägg och toppa sedan med sesamfrön och vallmofrön.
Toppa resterande hälften med desserttoppingen.
Grädda alla bagels i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får en fin färg. Låt svalna.
Desserttopping
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta samman. Rör om.
Morotshummus
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär morötter i cm-tunna skivor.
Lägg på en ugnsplåt och blanda med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Häll av, skölj och låt kikärter rinna av.
Mixa kikärter, morötter, olja, vitlök, citronjuice, tahini och gurkmeja slätt.
Späd med vatten till önskad konsistens.
Smaka av med salt, chiliflakes och peppar.
Picklad rödlök
Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen.
Vänd runt då och då.
Äppelstomp
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i kallt vatten så att de inte mörknar.
Låt dem rinna av i en sil och lägg över i en kastrull.
Koka upp med vatten och låt sjuda på svag värme tills äpplena är mjuka.
Rör i socker, kryddor och citron och låt koka upp igen.
Mosa samman med stora bitar kvar. Kyl.
Montering och dekoration
Söta bagels: Rör samman färskost och vaniljsocker.
Dela dina bagels och bred på philadelphia röran på båda sidorna och lägg på äppelstompet.
Pudra med florsocker
Matiga bagels: Dela dina bagels och bred på smör på båda sidorna. Lägg på morotshummusen på ena locket och bygg på resterande ingredienser.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut