Midsommarbagel och hummusbagel

Midsommarbagel och hummusbagel
Foto: TV4
Shirley Clamp och Hanna Norman
Shirley Clamp och Hanna Norman

Midsommarbagel och hummusbagel

Av: Shirley Clamp och Hanna Norman

Från: Hela Sverige bakar

44 ingredienser

Ingredienser

Bagels

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten (ljumme, 37°C)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 12,5 dl vetemjöl special [ca 750 g]
  • 2 tsk salt
  • 1 äggvita, uppvispad
  • olja (ev till pensling)

Desserttopping

  • 50 smör
  • 1 msk sirap
  • 100 g mandelspån

Morotshummus

  • 500 g morot
  • 2 msk olja, till ugnsplåten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
  • 0,5 dl olja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1,5 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 msk tahinipasta
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • svartpeppar
  • chiliflakes

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,25 dl ättiksprit 12 % (12%)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Äppelstomp

  • 3 äpplen (svenska eller Pink lady)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 cm färsk ingefära, finriven
  • 0,5 tsk citronskal, finrivet
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker

Färskoströra

  • 100 g färskost
  • 1 msk vaniljsocker

Till servering av matiga bagels

  • 2 avokador
  • ärtskott
  • krasse
  • svarta sesamfrön
  • körsbärstomater
  • salladsblad
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Smula jästen och blanda med vattnet i en bunke eller köksmaskin med degkrok.
  2. Tillsätt sirap, mjöl och salt. Arbeta degen i maskin 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
  3. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den.
  5. Dela degen i ca 12 bitar och rulla till bollar. Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större.
  6. Lägg på två bakpappersklädda plåtar (pensla gärna pappret med lite olja) och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka bagelserna i omgångar på svag värme ca 2 minuter per sida.
  9. Låt rinna av på en kökshandduk och lägg på bakpappersklädda plåtar.
  10. Pensla hälften av dina bagels med ägg och toppa sedan med sesamfrön och vallmofrön.
  11. Toppa resterande hälften med desserttoppingen.
  12. Grädda alla bagels i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får en fin färg. Låt svalna.

Desserttopping

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta samman. Rör om.

Morotshummus

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär morötter i cm-tunna skivor.
  3. Lägg på en ugnsplåt och blanda med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  4. Häll av, skölj och låt kikärter rinna av.
  5. Mixa kikärter, morötter, olja, vitlök, citronjuice, tahini och gurkmeja slätt.
  6. Späd med vatten till önskad konsistens.
  7. Smaka av med salt, chiliflakes och peppar.

Picklad rödlök

  1. Skala, dela och skiva löken i tunna skivor.
  2. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
  3. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen.
  4. Vänd runt då och då.

Äppelstomp

  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i kallt vatten så att de inte mörknar.
  2. Låt dem rinna av i en sil och lägg över i en kastrull.
  3. Koka upp med vatten och låt sjuda på svag värme tills äpplena är mjuka.
  4. Rör i socker, kryddor och citron och låt koka upp igen.
  5. Mosa samman med stora bitar kvar. Kyl.

Montering och dekoration

  1. Söta bagels: Rör samman färskost och vaniljsocker.
  2. Dela dina bagels och bred på philadelphia röran på båda sidorna och lägg på äppelstompet.
  3. Pudra med florsocker
  4. Matiga bagels: Dela dina bagels och bred på smör på båda sidorna. Lägg på morotshummusen på ena locket och bygg på resterande ingredienser.