Kryddkokt rabarber

Kryddkokt rabarber
Foto: TV4

Kryddkokt rabarber

Av: Micke - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Serveras med vit chokladmousse, sirap och mandelspån. En fräsch dessert där syran från rabarbern lyfts upp av den söta moussen och sirapen, mandelspånen ger en skön crunch. Se till att rabarnern inte blir överkokt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddkokt rabarber

  • 300 g rabarber (färsk)
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 7 hela nejlikor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 2 kardemummakapslar

Vit chokladmousse

  • 150 g vit bakchoklad
  • 1 msk dessertvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggula

Till servering

  • mandelspån, rostade

Gör så här

Rabarber

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Koka ihop lagen till rabarbern.
  3. Skala rabarbern och skär i lagom stavar.
  4. Häll över den heta lagen och ställ in i ugn i cirka 15-20 minuter.
  5. Ta ut och låt rabarbern svalna av i lagen.

Vit chokladmousse

  1. Vispa grädden till ett fast skum.
  2. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt äggula och vinet.
  3. Blanda ner den vispade grädden i chokladen och ställ in i kylen för att stelna.

Rabarbersirap

  1. Koka ihop lagen från rabarbern till en sirapsliknande konsistens och låt svalna av.
  2. Arrangera rabarbern på tallrik, gör ägg av moussen och lägg på, ringla sirapen över och lägg på lite rostade mandelspån.

Vintips från Micke
Castelnau de Suduiraut Sauternes, 3690, 195:-, Frankrike