Framåt september brukar jag koka en mörk, kryddig och mustig plommonchutney som är särskilt god till lamm och vilt /Micael
Receptet kommer från Bindefelds bok Min trädgård är en fest.
Ingredienser
ca 500 g fasta plommon
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 äpplen
0,5 röd chilifrukt
0,5 dl rörsocker
100 g russin
1,5 dl äppelcidervinäger
1 kanelstång
1 msk kardemummakärnor, stötta
6 hela nejlikor
ca 75 ml cognac
salt
svartpeppar
Gör så här
Skölj plommonen och ta ut kärnorna. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och dela äpplena i bitar. Dela chilin, ta ur fröna och hacka den.
Lägg plommon, lök, vitlök, äpple, chili, rörsocker, russin, äppelcidervinäger, kanelstång, kardemummakärnor och kryddnejlikor i en kastrull. Koka på låg värme 30 minuter.
Häll i cognacen och låt puttra ytterligare 20 minuter.
Smaksätt med salt och peppar. Häll den varma chutneyn i rengjorda och steriliserade glasburkar. Förslut burkarna genast. Förvaras svalt.