Blåbärscupcakes

94 röster
Blåbärscupcakes
Foto: Ulrika Pousette

Cupcakes smaksatta med blåbär och dekorerade med blommor. Receptet är hämtat ur boken Macarons, cupcakes, cakepops.

Receptet ger cirka 14-18 st cupcakes.

Att pynta kakor med färska blommor är mitt allra bästa trick för att göra dem oemotståndligt fina. Väldigt få blommor är giftiga, men kolla alltid i en flora för att vara säker, och använd obesprutade blommor. Mina favoriter är syren, rosor, violer, lavendel eller som här, krysantemum. Vaniljpulver är finmalen vaniljstång som finns att köpa i många välsorterade butiker, men om du inte hittar det kan det ersättas med vaniljsocker. /Mia Öhrn

Se fler recept ur boken

Macarons, cupcakes, cake pops


Visa mer

Du behöver

Cupcakes

  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl (180g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g vit choklad, grovt hackad
  • 80 g blåbär (ca 1.5 dl), färska eller frysta

glasyr

  • 50 g blåbär (ca 1 dl), färska eller frysta och tinade
  • 0,75 dl florsocker
  • 300 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
  • 1 dl vispgrädde
  • blåbär, vita chokladploppar och färska, ätliga blommor till dekor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Cupcakes
    Smält smöret.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
  5. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fördela smeten i muffinsformar och strö över blåbär (det gör inget om de fortfarande är frysta) och choklad.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 25 minuter.
  8. Topping: Mixa blåbären fint med stavmixer.
  9. Passera eventuellt purén genom en sil för att få den helt slät.
  10. Vispa ner florsockret och blåbärspurén i färskosten.
  11. Tillsätt grädden lite i taget och vispa ihop till en fluffig glasyr, gärna med elvisp.
  12. Spritsa eller klicka glasyren på muffinsen och dekorera gärna med blåbär, vit choklad och färska, ätliga blommor.
5 oktober 2011
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...