Blåbärscupcakes

Blåbärscupcakes
Foto: Ulrika Pousette
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Blåbärscupcakes

115

12 steg att laga

14 ingredienser

Cupcakes smaksatta med blåbär och dekorerade med blommor. Receptet är hämtat ur boken Macarons, cupcakes, cakepops.

Ingredienser

Cupcakes

  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl [180 g]
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g vit choklad, grovt hackad
  • 80 g blåbär, färska eller frysta [ca 1.5 dl]

glasyr

  • 50 g blåbär, färska eller frysta och tinade [ca 1 dl]
  • 0,75 dl florsocker
  • 300 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
  • 1 dl vispgrädde
  • ev blåbär, vita chokladploppar och färska, ätliga blommor till dekor

Gör så här

  1. Cupcakes
    Smält smöret.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
  5. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fördela smeten i muffinsformar och strö över blåbär (det gör inget om de fortfarande är frysta) och choklad.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 25 minuter.
  8. Topping: Mixa blåbären fint med stavmixer.
  9. Passera eventuellt purén genom en sil för att få den helt slät.
  10. Vispa ner florsockret och blåbärspurén i färskosten.
  11. Tillsätt grädden lite i taget och vispa ihop till en fluffig glasyr, gärna med elvisp.
  12. Spritsa eller klicka glasyren på muffinsen och dekorera gärna med blåbär, vit choklad och färska, ätliga blommor.