Mezzalune med ricotta och tomatbuljong

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Mezzalune med ricotta och tomatbuljong

12 ingredienser

20 m + 1 h

”Mezzalune betyder halvmåne på italienska. Formen påminner mycket om en klassisk pirog. Denna pastaform är enkel och kul att göra, passande för alla åldrar och går snabbt att göra många av.” /Linn Söderström och Marion Ringborg

Tips! Om du får fyllning över är den otroligt god att äta med nyrostat bröd. Gnugga en vitlöksklyfta mot brödet medan det är varmt, och toppa sen med ricottablandningen.

Ingredienser

portioner
  • 1 pastadeg
  • salt

Fyllning

  • 500 g ricotta
  • 100 g parmesanost, finriven
  • muskot, finriven
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt

Tomatbuljong

  • 10 tomater
  • 1 kruka basilika, blad och stjälkar
  • 1 kruka färsk timjan, blad och stjälkar
  • 3 dl rödvinsvinäger
  • 3 krm salt

Gör så här

Pastadeg

  1. Dela pastadegen i två delar och kör dem i pastamaskin eller kavla för hand till 1 mm tjocka
  2. pastaplattor.
  3. Stansa ut runda ringar som är cirka 6 cm i diameter. Funkar bra med ett vattenglas om du inte har en stansring i liknande storlek.
  4. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och portionera ut en halv matsked mitt på pastacirklarna.
  5. Pensla lite vatten på ena halvan av pastacirkeln. Vik över pastan till en halvmåne. Se till att ha rikligt med semolina under så att pastan inte fastnar i botten.
  6. Pressa ihop pastan genom att trycka med en gaffel på den ovala sidan av halvmånen. Låt pastan torka 1 timme i rumstemperatur.

Tomatbuljong och servering

  1. Värm ingredienserna till tomatbuljongen så att den är varm när du börjar koka pastan.
  2. Koka pastan i rikligt saltat vatten 3 minuter. Servera mezzalunen i buljongen.