Mercimek köftesi

Mercimek köftesi
Foto: TV4

Mercimek köftesi

Av: Metin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 min

Turkiska linsbullar med spiskummin, som växer ytterligare med peperoni till. Receptet är beräknat till 20 st linsbullar.

Dryckestips från Metin
Corona
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 4-5 dl vatten, beroende på val av linser
  • 2 dl linser (ekologiska)
  • 0,75 buljongtärning
  • 1,5 dl bulgur, finmalen

Sås

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk pul biber (turkisk torkad chilifrukt)
  • 1 dl färsk bladpersilja
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk malen spiskummin
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen, när denna löst upp häller du i linserna.
  2. Koka på låg värme tills linserna kokat sönder och du har en grötig smet.
  3. Tillsätt sedan bulgur och rör om, låt stå under lock medan du förbereder tomatsåsen.
  4. Fräs på löken i olivolja i 4 minuter tillsammans med pul biber.
  5. När löken blivit mjuk adderar du övriga ingredienser och blandar tills du har en jämn sås.
  6. När den är klar häller du ner det i linserna och rör om tills du har en jämnfärgad smet.
  7. Blir smeten för lös för att göra bullar av så låt den svalna utan lock så avdunstar en del vätska, låt den annars svalna under lock.
  8. När smeten är sval nog att hantera tar du tillräckligt i handen för att göra en ca 6 cm lång och 2 cm bred linsbulle.
  9. Krama den med en hand, och låt dem gärna bli ojämna med synliga "fingeravtryck". I Turkiet är handgjort en kvalitetsstämpel.