Messer wot, abesha gomen och haricot verts

Messer wot, abesha gomen och haricot verts

Av: Rachel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Vill du bjuda gästerna på fyrverkerier till huvudrätt? Då ska du laga de här smakrika Etiopiska grytorna att bjuda på.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Messer kik wot

  • 1 kg schalottenlök, hackad
  • 10 klyftor vitlök, hackade
  • 5 dl röda linser
  • 4 dl berbere (kryddblandning som finns i de flesta utländska affärer)
  • 2 tsk etiopisk kryddmix
  • 3 dl matolja
  • salt (efter smak)
  • vatten

Abesha gomen

  • 3 gula lökar, i små tärningar
  • 1 kg spenat, hackad
  • 6 klyftor vitlök, hackade
  • 1 dl olja
  • 0,5 tsk svart etiopisk peppar
  • 3 grön peppar
  • salt (efter smak)

Haricot verts med morötter

  • 500 g haricots verts, ändarna avlägsnas
  • 500 g morot, tärnad
  • 2 gula lökar, tärnade
  • 8 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 tomater, stora och krossade
  • olja, till stekning
  • salt (efter smak)

Gör så här

Messer kit wot

  1. Ta fram en gryta med lock och stek löken i oljan. När löken mjuknat, tillsätt berbere och vitlöken och fräs 20 minuter till. Krydda med salt. Fräs i 20-30 minuter. Tillsätt mer olja om det behövs.
  2. Häll i cirka 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 10 minuter. Skölj linserna och häll den i berbere- och lökmixen. Koka upp och låt sedan puttra under lock i cirka 1 timme. Rör om då och då så att linserna inte blir brända.
  3. Tillsätt den etiopiska kryddmixen och späd med lite varmt vatten om det behövs. Grytan ska ha en krämig konsistens när den är färdig, så ha inte i för mycket vatten.

Abesha gomen

  1. Skala och skär lök till små tärningar. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löken och vitlöken 15 minuter.
  2. Häll den hackade spenaten i kastrullen och rör runt 5-10 minuter. Tillsätt grönpeppar, svartpeppar och salt. Blanda noga med en slev. Rör om och låt sjuda på mycket låg värme under lock i 10 minuter.

Haricot verts med morötter

  1. Värm oljan i en gryta på medelhög värme. Tillsätt haricots verts och stek dem tills de mjukat. Lyft ur dem ur oljan när de är färdigstekta. Tillsätt morötterna och stek dem på samma sätt som dina haricots verts. Ta upp morötterna ur oljan när de är färdigstekta och var uppmärksam på färgen!
  2. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök, tomater, vitlök och ingefäran i 15 minuter. Häll morötterna och gröna bönor i kastrullen och rör runt så att den smakrika tomaten och löken blandar sig med morötterna och haricots vertsen.

Servering

  1. Grytorna serveras med injera (etiopiskt bröd) och grönsaker.