Mersu kakor från 1770 f.Kr.
Mersu kakor från 1770 f.Kr.
7 ingredienser
30 m
"Mördegskakor med dadelsirap och krossade pistagenötter. Personer som kände till det här receptet i Mesopotamien kallades för episat mersi, vilket betyder tillverkare av mersu. Kung Zimri-Lim hade en hel stab av dem. Och i legenden var även kärleksgudinnan Inanna/Ishtar förtjust i dessa sötsaker."
Se Arim Hawsho laga receptet

Ingredienser
- 1,5 dl pistagenötter, osaltade och skalade
- 1 dl dadelsirap
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl honung
- 1 krm malen kardemumma
- 6 dl vetemjöl
- pistagenötter (till dekoration)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Grovhacka pistagenötterna och blanda i en skål tillsammans med dadelsirap.
- Blanda ihop smör och honung i en bunke tills du får en slät smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna och knåda tills det blivit en formbar deg.
- Dela upp degen i 12 lika stora bollar.
- Forma en grop i varje boll och fyll med ca 1 msk av dadel- och pistagefyllningen.
- Nyp sedan ihop degen och lägg på en plåt med förslutningen ner.
- Tryck försiktigt ner en hel pistagenöt på toppen av varje kaka.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15–18 minuter eller tills glansen av smöret försvunnit från kakorna.