Mersu kakor från 1770 f.Kr.

koket.se
Mersu kakor från 1770 f.Kr.
Foto: Pelle Lundberg
Arim Hawsho
Arim Hawsho

Mersu kakor från 1770 f.Kr.

Av: Arim Hawsho

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

30 m

"Mördegskakor med dadelsirap och krossade pistagenötter. Personer som kände till det här receptet i Mesopotamien kallades för episat mersi, vilket betyder tillverkare av mersu. Kung Zimri-Lim hade en hel stab av dem. Och i legenden var även kärleksgudinnan Inanna/Ishtar förtjust i dessa sötsaker."

Se Arim Hawsho laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kakor
  • 1,5 dl pistagenötter, osaltade och skalade
  • 1 dl dadelsirap
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl honung
  • 1 krm malen kardemumma
  • 6 dl vetemjöl
  • pistagenötter (till dekoration)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Grovhacka pistagenötterna och blanda i en skål tillsammans med dadelsirap.
  3. Blanda ihop smör och honung i en bunke tills du får en slät smet.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna och knåda tills det blivit en formbar deg.
  5. Dela upp degen i 12 lika stora bollar.
  6. Forma en grop i varje boll och fyll med ca 1 msk av dadel- och pistagefyllningen.
  7. Nyp sedan ihop degen och lägg på en plåt med förslutningen ner.
  8. Tryck försiktigt ner en hel pistagenöt på toppen av varje kaka.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–18 minuter eller tills glansen av smöret försvunnit från kakorna.