Kokt fisk med ägg och räkor

6 röster
4
Kokt fisk med ägg och räkor
Foto: Jenny Grimsgård

En klassiker i det svenska husmansköket. Receptet kommer från Hemma hos Melker Andersson.

Läs mer om boken

Hemma hos Melker Andersson


Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 600-800 g vit fisk

Till koklagen

  • 1 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 10 persiljestjälkar
  • 1 gul lök
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 stjärnanis

Till servering

  • ca 24 räkor
  • 4 ägg, kokta 6 minuter, hackade
  • 5 cm färsk pepparrot, riven
  • 2 citroner, halverade
  • färsk körvel

Vitvinsås

  • 1 msk smör
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl hemkokt fiskbuljong (eller 1 fiskbuljongtärning + 4 dl vatten)
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Till redning

  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft, pressad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Vitvinsås
    Hetta upp smör i en gryta och fräs löken långsamt tills den är genomskinlig.
  2. Häll på vin och låt koka ihop till hälften.
  3. Häll buljongen i grytan och låt allt koka ihop till ca 3 deciliter.
  4. Vispa ner grädden i koket och låt småkoka ytterligare 10 minuter.
  5. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Redning
    Blanda det rumsvarma smöret med vetemjöl till en beurre manié (redning) och vispa ner det i grytan. Låt såsen koka långsamt i 5 minuter.
  7. Tillsätt citronsaft, blanda och sila såsen för att få den helt slät.
  8. Koka upp alla ingredienser till lagen i en kastrull.
  9. Fisk
    Sänk med hjälp av en hålslev ner fiskbitarna i lagen och låt dem sjuda på svag värme tills fiskköttet blivit ogenomskinligt och lossar från ryggbenet.
  10. Servera fisken med räkor, ägg, pepparrot, citron, körvel samt vitvinssås.

Laddar fler recept...