Mazarinkaka med vispad citronpannacotta

NYHET
Mazarinkaka med vispad citronpannacotta
Foto: TV4

Mazarinkaka med vispad citronpannacotta

Av: Ida Brixhall

Från: Nyhetsmorgon

23 ingredienser

1 h + tid i kyl

Mazarinkaka med vispad citronpannacotta, havresmul och marinerade jordgubbar blir en riktig succé till dessert!

Ingredienser

4 - 6 portioner

Mazarinkaka

  • 313 g mandelmassa
  • 125 g smör
  • 78 g äggula
  • 78 g ägg

Vispad citronpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 6 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, zest
  • 2 msk citronsaft

Jordgubbsconsummé

  • 1250 g jordgubbar (frysta eller färska)
  • 350 g vitt vin
  • 250 g vatten
  • 375 g strösocker
  • 1 vaniljstång

Mandelsmul

  • 100 g sötmandel
  • 1 g salt
  • 10 g sockerlag

Marinerade jordgubbar

  • 2 l jordgubbar
  • 10 g mynta
  • 10 g basilika
  • 20 g sockerlag
  • 1 citron, zest

Gör så här

Mazarinkaka

  1. Starta ugnen på 165 grader.
  2. Väg upp mandelmassan i en matberedare och använd tillhörande vinge för att mjuka upp mandelmassan på låg hastighet.
  3. Skär smöret i små kuber och mata sedan ner smöret i matberedaren tills du får en homogen massa.
  4. Väg upp äggulan och äggen tillsammans. Häll sedan långsamt ner lite av äggen i taget i smeten.
  5. Smörj en ugnsform med lite smör eller sprayfett och lägg sedan ett bakplåtspapper i botten.
  6. Häll smeten i formen och bre ut det jämnt.
  7. Baka i ca 10-15 minuter, kakan ska bli gyllene.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna innan du lossar den från formen.
  9. Så fort kakan har svalnat tar du bort bakplåtspappret och lägger in kakan i frysen. Det gör den lättare att stansa.

Vispad citronpannacotta

  1. Börja med att lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull. Lägg i gelatinet och rör om så att det smälter.
  3. Tillsätt därefter citronsaft och citronzest.
  4. Häll över smeten i en bunke, plasta och låt pannacottan stå över natten i kylen så att den sätter sig ordentligt.
  5. När det är dags att servera så vispar du pannacottan tills den är luftig.

Jordgubbsconsummé

  1. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och låt det koka upp.
  2. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i några timmar, eventuellt över natten.
  3. Sila sedan av smeten och servera den till desserten.

Mandelsmul

  1. Blanda mandel, salt och sockerlag.
  2. Häll blandningen på en plåt och rosta i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter, eller tills det är gyllene.
  3. Låt massan svalna och hacka det därefter till önskad storlek.

Marinerade jordgubbar

  1. Börja med att snoppa jordgubbarna och dela dem på hälften eller i önskad storlek.
  2. Plocka örterna, skiva dem tunt och lägg dem i en skål med jordgubbarna.
  3. Zesta citronen i samma skål och häll i sockerlagen.
  4. Addera mer sockerlag om du önskar mer sötma.
  5. Blanda allt och servera.