Mazarinkaka med päron och kardemumma
Mazarinkaka med päron och kardemumma
12 ingredienser
45 m
Mazarinkaka med päron och kardemumma toppad med vispad citronricotta är en riktigt ljuvlig dessert att fira in våren med.
Ingredienser
Mazarinkaka
- 200 g mandelmassa
- 2,5 dl strösocker
- 200 g smör, rumsvarmt
- 4 ägg
- 0,5 citron, saften
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 krm salt
- 3 päron (medelstora av fast sort)
Servering
- 250 g ricotta
- 1 msk florsocker
- 1 citron, skalet
Gör så här
Mazarinkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Vispa grovt riven mandelmassa, strösocker och rumsvarmt smör med en elvisp till en jämn smet.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varven. Rör ner citronsaften.
- Sikta ner vetemjöl.
- Tillsätt nymald kardemumma och salt. Rör om till en jämn smet med en slickepott.
- Smörj och bröa 8-10 portionsformar (eller en springform som är 24 cm i diameter) med rostade mandelspån.
- Fördela och bred ut smeten i formen/formarna.
- Dela päronen i tunna skivor med eller utan skal.
- Fördela päronen i kakan/kakorna och tryck ner dem något.
- Ställ mitt i ugnen och grädda portionsformarna i ca 15 minuter och en stor form i ca 25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna.
Servering
- Vispa ricotta med florsocker till en luftig kräm med en elvisp.
- Riv därefter i citronskal från en citron och rör om.
- Servera till kakan/kakorna och njut.