Mazarinkaka med päron och kardemumma

Mazarinkaka med päron och kardemumma
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Mazarinkaka med päron och kardemumma

12 ingredienser

45 m

Mazarinkaka med päron och kardemumma toppad med vispad citronricotta är en riktigt ljuvlig dessert att fira in våren med.

Ingredienser

portioner8 - 10

Mazarinkaka

  • 200 g mandelmassa
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 4 ägg
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3 päron (medelstora av fast sort)

Servering

  • 250 g ricotta
  • 1 msk florsocker
  • 1 citron, skalet

Gör så här

Mazarinkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa grovt riven mandelmassa, strösocker och rumsvarmt smör med en elvisp till en jämn smet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varven. Rör ner citronsaften.
  4. Sikta ner vetemjöl.
  5. Tillsätt nymald kardemumma och salt. Rör om till en jämn smet med en slickepott.
  6. Smörj och bröa 8-10 portionsformar (eller en springform som är 24 cm i diameter) med rostade mandelspån.
  7. Fördela och bred ut smeten i formen/formarna.
  8. Dela päronen i tunna skivor med eller utan skal.
  9. Fördela päronen i kakan/kakorna och tryck ner dem något.
  10. Ställ mitt i ugnen och grädda portionsformarna i ca 15 minuter och en stor form i ca 25 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna.

Servering

  1. Vispa ricotta med florsocker till en luftig kräm med en elvisp.
  2. Riv därefter i citronskal från en citron och rör om.
  3. Servera till kakan/kakorna och njut.