Mazarinkaka med blåbär

NYHET
koket.se
Mazarinkaka med blåbär
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Mazarinkaka med blåbär

19 ingredienser

1 h

Bjud på en lyxig mazarinkaka med kardemumma och blåbärsfyllning i veckan!

Se Ronja Sjölander laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Mördeg

  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 220 g smör, kallt i bitar
  • ev 1 msk vatten

Blåbärsfyllning

  • 200 g blåbär
  • 1 tsk agar-agar
  • 0,75 dl syltsocker
  • 2-3 droppar citronsaft
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 kanelstång

Mazarinkaka

  • 350 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda samman vetemjöl, strösocker och bakpulver i en matberedare.
  2. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa ihop.
  3. Häll eventuellt i lite vatten och fortsätt mixa tills degen precis går ihop.
  4. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  5. Tryck ut eller kavla ut mördegen på bakplåten och ställ kallt i 30 minuter.

Blåbärsfyllning

  1. Tina blåbären i en kastrull om du använder frysta blåbär.
  2. Blanda agar-agar i syltsockret och häll ner i kastrullen tillsammans med citronsaft, vaniljpulver och en kanelstång.
  3. Låt koka upp, sänk sedd. värmen och låt stå och puttra i ca 5-6 minuter.
  4. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt svalna.

Mazarinkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och riv sedan mandelmassan.
  3. Blanda alla de torra ingredienserna, inklusive strösockret.
  4. Vispa upp äggen, häll i mjölk och vispa runt det.
  5. Rör i hälften av mjölblandningen.
  6. Tillsätt sedan resten och rör om tills du har en någorlunda jämn smet.
  7. Blanda i den rivna mandelmassan och sist det smälta smöret.
  8. Rör om tills smeten är jämn (förutom de härliga bitarna av mandelmassa).
  9. Klä en bakplåt (jag använde en plåt som var ca 35×25 cm) med bakplåtspapper.
  10. Häll smeten på plåten och bred ut den jämnt.
  11. Klicka ut blåbärsfyllningen och dra en sticka genom kakan så att den marmoreras.
  12. Grädda i nedre delen i ca 25 minuter.