Ekollon med mörk chokladtryffel

Ekollon med mörk chokladtryffel
Foto: Mattias kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Ekollon med mörk chokladtryffel

11 ingredienser

Ekollon med hasselnötter och mörk chokladtryffel. Smaksätt din tryffel med rom om du vill.

Ingredienser

portioner stycken

Ekollon

  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

chokladtryffel

  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 msk honung
  • ev 1 msk rom

Gör så här

Ekollon

  1. Mixa hasselnötter till ett fint mjöl i en matberedare.
  2. Tillsätt sedan resterande ingredienser, en i taget, samtidigt som du fortsätter att mixa.
  3. Så fort du har hällt ner vattnet bildas en smidig deg.
  4. Plasta in den och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  5. Ta ut degen och rulla små bollar.
  6. Tryck med hjälp av fingrarna ner bollen mot underlaget så att det bildas ett halvklot.
  7. Nyp till med fingrarna så att det bildas en spets och forma till bäst du kan för att det ska likna den lilla "hatten" på ekollonet.
  8. Pricka hatten runt om med en gaffel.Grädda i 175 grader i 12 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna.

Chokladtryffel

  1. Hacka mörk choklad fint.
  2. Koka upp grädde.
  3. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen.
  4. Tillsätt flingsalt, honung och eventuellt rom och rör tills du har fått en sammetslen, mörk chokladsmet.
  5. Häll över tryffeln i en skål, plasta in och låt svalna i rumstemperatur tills den har blivit fast nog att forma.
  6. Ta upp en klick åt gången (cirka 2 tsk) och forma till små ägg.
  7. Pressa fast tryffeläggen på undersidan av hattarna.