Mattekikis
Mattekikis
15 ingredienser
ca 1 h
Färgsprakande kaka med smak av vanilj, kakao och kanel i tre lager med smörkräm emellan. Räcker till många fikasugna.
Regnbågskaka tror jag att den egentligen heter i kokböcker. Men min bror Christian sa alltid "Mattekikis" om den här kakan när han var liten, så för oss finns det inget annat namn. /Linus
Tips: De större bitarna är perfekta att frysa. Sedan är det bara att tina dem och skära upp i mindre bitar.
Ingredienser
Kaka
- 4 ägg
- 7 dl strösocker
- 12 dl vetemjöl
- 8 tsk bakpulver
- 230 g smör, smält
- 4 dl standardmjölk
- 1 msk kakao
- 2 tsk malen kanel
- röd hushållsfärg
- grön hushållsfärg
Fyllning
- 250 g smör, rumsvarmt
- 1 msk vaniljpulver
- 2 msk kaffe, kallt starkt
- 1 msk kakao
- 6,5 dl florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
Kaka
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver för sig. Sikta ner i äggblandningen och vänd försiktigt ihop. Vänd växelvis ner smöret och mjölken lite i taget.
- Häll upp smeten i tre skålar. Smaksätt den första med kakao och kanel, färga den andra röd och färga den tredje grön.
- Klä tre långpannor, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper i botten. Häll smeterna i varsin och grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt svalna.
Fyllning och montering
- Vispa smöret i några minuter tills det blir vitt och luftigt.
- Vispa ner övriga ingredienser och vispa till en klumpfri smörkräm.
- Bred ut hälften av fyllningen på en av bottnarna. Lägg en botten ovanpå och bred på resten av smörkrämen. Avsluta med att lägga på den sista bottnen. Låt kakan stå i kylskåpet så att smörkrämen stelnar lite, då blir den lättare att skära fint.
- Dela kakan på längden och skär upp den i 12 mindre bitar om cirka 6 x14 cm. Skär sedan dessa i cirka 2 cm tjocka bitar.