Kåldolmar

Kåldolmar
Foto: Jenny Grimsgård
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Kåldolmar

212

21 steg att laga

21 ingredienser

ca 1 h 30 m

Klassiska kåldolmar som serveras med potatismos och lingon. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.

Ingredienser

portioner6 portioner

Kåldolmar

  • 1 vitkål (eller savoykål eller spetskål)
  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • 1 potatis, kokt kall (eller motsvarande mängd mos)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 800 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör, smält
  • 1 msk farinsocker

Sås

  • 6 dl skysås
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn

Till servering

  • potatismos (eller pressad potatis)
  • pressgurka
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
  2. Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.
  3. Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge.
  4. Lägg upp bladen på en skärbräda.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna.
  7. Fräs gyllenbrunt i lite smör.
  8. Mosa potatisen med en gaffel.
  9. Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen.
  10. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
  11. Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.
  12. Salta och peppra.
  13. Rör om hastigt till en smidig smet.
  14. Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.
  15. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.
  16. Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.
  17. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.
  18. Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna.
  19. Sänk värmen till 150 grader.
  20. Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn.
  21. Servera kåldolmarna rykande heta.