Mat som kan vara giftig

Det finns mat som är fullt ätbar, så länge doseringen är rätt. Här nedan hittar du fakta om sådan mat samt vilka anvisningar och råd som gäller.

Bittermandel
Dess bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i större mängd är giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Bittermandeln äts inte naturell, utan som krydda i olika desserter, exempelvis semlor. Omvandling i antal kärnor (cirkamängd): 65 g = 1 dl, 100 g = 1,55 dl.

Muskotnöt
Muskotnöten används i bland annat bechamelsås (vit mjölkbaserad grundsås) och stuvningar, och ingår i den franska kryddblandningen "fyra kryddor" (quatre épices), men även i efterrätter och kakor. Muskotnöt är giftigt i för stora mängder, men om man använder den i matlagning med normala mängder behöver man inte oroa sig för att äta för mycket. Gränsen sägs ligga runt 1-2 muskotnötter för en vuxen person. Muskotnöt finns både att köpa för att riva själv eller som färdigriven bland kryddorna i välsorterade livsmedelsbutiker.

Linfrö
Används huvudsakligen som ingrediens vid bakning, i gryn- och müsliblandningar. Linfrö innehåller höga halter av vätecyanidproducerande glykosider som är ett gift. Intaget av linfrö bör begränsas till 1-2 matskedar dagligen. Denna mängd medför inte någon förgiftningsrisk. Ät helst hela frön – de innehåller mindre mängder cyanid än krossade. Risk för förgiftning kan uppstå vid intag av mer än 100 gram linfrö (ca 10 matskedar dagligen) per dag. Svårt sjuka personer med dålig näringsstatus samt rökare ska undvika att äta för mycket linfrön.

Murkla
Murklor växer på senvåren till försommaren i lövskog, barrskog, ängs- och hagmarker, dikeskanter och trädgårdar. Stenmurklan är mycket, till och med dödligt giftig och på grund av risken för förväxling rekommenderas avkokning av toppmurkla (som inte innehåller samma giftiga ämne). Förväll murklor 2 x 5 minuter i vatten, som sedan noggrant hälls bort. Det mesta av giftet försvinner då ut i kokvattnet om man av misstag skulle ha plockat stenmurkla. Der finns många andra svampar som är giftiga – titta i en svampbok innan du börjar tillaga dem!

Salt
Svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag. Det är dubbelt så mycket salt som vi borde äta. Rekommendationen är 5 till 6 gram salt per dag, vilket är ungefär en tesked. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.

Lakrits
En hög regelbunden konsumtion av lakrits - mer än 50 gram per dag - kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, t ex förhöjt blodtryck, ödem och svaghet. Det visar en nordisk rapport som bedömt riskerna med glycyrrhizinsyra-intag via lakrits.

Källor: Livsmedelsverket.se, recepthjälpen.se, meny.se samt svampguiden.se