Kanelstänger

Mat som kan vara giftig

Det finns mat som är fullt ätbar, så länge doseringen är rätt. Här nedan hittar du fakta om sådan mat samt vilka anvisningar och råd som gäller.

Bittermandel
Dess bittra smak kommer från ämnet amygdalin, ett ämne som i störremängd är giftigt. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kanvara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen.Bittermandeln äts inte naturell, utan som krydda i olika desserter,exempelvis semlor. Omvandling i antal kärnor (cirkamängd): 65 g = 1dl, 100 g = 1,55 dl.

Muskotnöt
Muskotnöten används i bland annat bechamelsås (vit mjölkbaseradgrundsås) och stuvningar, och ingår i den franska kryddblandningen"fyra kryddor" (quatre épices), men även i efterrätter och kakor.Muskotnöt är giftigt i för stora mängder, men om man använder den imatlagning med normala mängder behöver man inte oroa sig för attäta för mycket. Gränsen sägs ligga runt 1-2 muskotnötter för envuxen person. Muskotnöt finns både att köpa för att riva själveller som färdigriven bland kryddorna i välsorteradelivsmedelsbutiker.

Linfrö
Används huvudsakligen som ingrediens vid bakning, i gryn- ochmüsliblandningar. Linfrö innehåller höga halter avvätecyanidproducerande glykosider som är ett gift. Intaget avlinfrö bör begränsas till 1-2 matskedar dagligen. Denna mängdmedför inte någon förgiftningsrisk. Ät helst hela frön – deinnehåller mindre mängder cyanid än krossade. Risk för förgiftningkan uppstå vid intag av mer än 100 gram linfrö (ca 10 matskedardagligen) per dag. Svårt sjuka personer med dålig näringsstatussamt rökare ska undvika att äta för mycket linfrön.

Murkla
Murklor växer på senvåren till försommaren i lövskog, barrskog,ängs- och hagmarker, dikeskanter och trädgårdar. Stenmurklan ärmycket, till och med dödligt giftig och på grund av risken förförväxling rekommenderas avkokning av toppmurkla (som inteinnehåller samma giftiga ämne). Förväll murklor 2 x 5 minuter ivatten, som sedan noggrant hälls bort. Det mesta av giftetförsvinner då ut i kokvattnet om man av misstag skulle ha plockatstenmurkla. Der finns många andra svampar som är giftiga – titta ien svampbok innan du börjar tillaga dem!

Salt
Svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag. Det är dubbelt såmycket salt som vi borde äta. Rekommendationen är 5 till 6 gramsalt per dag, vilket är ungefär en tesked. För mycket salt kan varaen orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för attdrabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador pånjurarna.

Lakrits
En hög regelbunden konsumtion av lakrits - mer än 50 gram per dag -kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, t exförhöjt blodtryck, ödem och svaghet. Det visar en nordisk rapportsom bedömt riskerna med glycyrrhizinsyra-intag via lakrits.

Kanel
Kumarin är ett ämne som finns naturligt i kanel. En normal användning av begränsade mängder kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Om man regelbundet och under längre tid får i sig mycket kumarin kan det skada levern. Vuxna bör begränsa sin konsumtion till ungefär 1 tsk per dag och barn till ungefär 0,5 tsk per dag för att undvika risk för leverskador. Att äta mer kanel än detta vid enstaka tillfällen innebär dock inte någon risk. Rekommendationen gäller kassiakanel som är den kanelart som oftast används som krydda i Sverige. Ceylonkanel innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin.

Källor: Livsmedelsverket.se, recepthjälpen.se, meny.se samtsvampguiden.se