Semlor på kesella med hemlagad mandelmassa

Fresta med en semla
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Semlor på kesella med hemlagad mandelmassa

15

13 ingredienser

Om du inte har provat hemlagad mandelmassa i din semla – gör det! Den är otroligt mycket godare och dessutom kan du bestämma mängden socker själv.

1 semla innehåller: 206 kcal/861 kJ, 10 g fett, 2 g fibrer

Ingredienser

Bullar

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0,75 dl flytande matfett [75 g]
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 250 g kesella, mager
  • 1 dl pofiber
  • ca 13 dl vetemjöl
  • ägg, till pensling

mandelmassa

  • 1 dl sötmandel
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 äggvita

Garnering

  • 0,5-0,75 dl grädde (mellan- eller visp)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och fett till 37° (eller använd kall degvätska och dubbla den första jästiden) och blanda degvätskan med jästen.
  2. Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, Pofibrer och det mesta av vetemjölet.
  3. Arbeta ihop degen ordentligt så den blir smidig. Jäs övertäckt i minst 30 minuter.
  4. Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Baka ut till ganska små bullar så det blir 40–45 stycken.
  5. Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg före gräddning. Sätt ugnen på 225–250° och grädda i ca 5 minuter.
  6. Kör mandeln till mandelmassan i matberedare tills den är helt smulig. Lägg i socker och äggvita och kör tills allt är blandat. Eller mal mandeln i kvarn och blanda med socker och äggvita.
  7. Vispa grädden.
  8. Skär ett lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelmassa och grädde.
  9. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.