Citronglass med knäckflarn

Citronglass med knäckflarn
Foto: Tv4

Citronglass med knäckflarn

14

15 ingredienser

45 min

Citronglass med knäckflarn och amarettogrädde.

Vintips från Martin
Nivole, Muscat blanc à petits grains (art nr 7787)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner4

Citronglass

  • 5 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 2 dl vispgrädde

Knäckflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Amarettogrädde

  • 3 dl grädde, vispad
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 msk amarettolikör (mandellikör)

Gör så här

  1. Citronglass
    Vispa äggulorna med sockret tills det blir en slät, pösig massa. Tillsätt citronskal och saft lite i taget och smaka av. Vispa grädden och blanda ner den. 
  2. Vispa äggulorna med sockret tills det blir en slät, pösig massa.
  3. Tillsätt citronskal och saft lite i taget och smaka av. Vispa grädden och blanda ner den.
  4. Häll glassmassan i en avlång kakform och låt den stå i frysen tills den stelnat. Ta ut glassformen ur frysen och låt den stå i kylen 10-15 minuter före servering.
  5. Knäckflarn
    Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda alla ingredienser väl i en skål. Klicka ut på två plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut rejält så klickarna ska vara väl separerade.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt kakorna svalna något och lägg dem därefter på galler eller böj dem som spån.
  7. Amarettogrädde
    Vispa grädden fluffig och tillsätt socker och amaretto.
  8. Fördela glass och grädde i coupeglas och garnera med knäckflarn.