En len och mjuk blomkålssoppa med två olika tillbehör. Välj själv om du vill ha rågsmörgås med lax eller foccacia med osten Greta.
Ingredienser
Blomkålssoppa:
2 msk olivolja
3 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
700 g blomkål
1,5 l mjölk
5 dl matlagningsgrädde
3 hönsbuljongtärningar
1 msk vitvinsvinäger
flingsalt
Rågsmörgås med rökt lax och krasse:
6 skivor rågbröd
6 skivor rökt lax
20 g krasse
Focaccia:
1 l vatten
50 g jäst
2 l vetemjöl
0,5 dl olivolja
salt
strösocker
Tillbehör:
300 g fetaost (Greta från Vilhelmsdahls Gård)
0,5 blomkål
50 g ängsyra
olivolja
salt
peppar
Gör så här
Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken. Tärna blomkålen i grova bitar.
Fräs löken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt blomkål, mjölk, grädde och buljong.
Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Servera soppan varm eller kall.
Rågsmörgås: Skär brödskivorna tvärs över. Hacka ner laxen i grova bitar, och skär tunna ringar av schalottenlöken.
Plocka krassen och blanda den med laxen och löken. Lägg blandningen mellan 2 brödskivor och servera till soppan.
Focaccia: Blanda alla ingredienserna i en degblandare i 7 minuter tills du har en jämn och blank smet. Häll i bleck eller form och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 210 grader.
Baka på 180 grader i 30 minuter för ett bröd och 210 grader i 8 minuter för bullar.
Tillbehör: Tärna osten. Blanda ängsyran med den fint hyvlade blomkålen och blanda med lite olivolja, salt och peppar. Anrätta på focaccian och servera till soppan.