Marockanska morötter

NYHET
marockanska morötter
Foto: Malin Fränberg
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Marockanska morötter

Av: Adam Dahlberg, Albin Wessman

Från: Solen

23 ingredienser

40 min

"En av de första rätterna vi serverade på Solen. Vid det här laget har vi lagat flera tusen portioner, men trots det så är det svårt att tröttna på den. Testa också att använda andra rotfrukter, som gulbeta, palsternacka eller rotselleri!"

Ingredienser

portioner

Grön harissa

  • 0,5 tsk hel kummin
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 100 g färsk spenat
  • 1 kruka persilja
  • vatten, iskallt
  • 1 jalapeño, i mindre bitar
  • 1 salladslök, skivad (liten)
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Morotssallad

  • 4 morötter
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 4 msk grekisk yoghurt
  • 4 msk grön harissa
  • 2 msk macadamianötter, rostade, saltade och grovhackade
  • 1 msk jalapeño, tunt skivad (färsk)
  • 4 torkade aprikoser, skurna i mindre bitar
  • 2 msk honung
  • färsk koriander
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Grön harissa

  1. Värm ugnen till 150 grader. Rosta kummin, korianderfrön och kardemumma på plåt i 5 minuter. Låt svalna.
  2. Mal kryddorna i en kryddkvarn eller stöt till ett pulver i en mortel.
  3. Blanchera spenat och persilja i 10 sekunder i lättsaltat kokande vatten. Kyl sedan ner i isvatten. Krama ur allt vatten och lägg spenaten och persiljan i en matberedare. Mixa tillsammans med jalapeño, salladslök, vitlök och
  4. olivolja till grovhackad konsistens.
  5. Smaka av med citronsaft, de malda kryddorna, salt och peppar.

Morotssallad

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala morötterna och rosta hela med lite matolja och salt tills de blivit mjuka och gyllene, ca 8 minuter. Skär morötterna i grövre bitar och krydda med flingsalt och malen koriander.
  2. Lägg de varma morötterna på en tallrik, toppa med den gröna harissan, klickar av yoghurten, macadamianötter, jalapeño, aprikoser och koriander. Ringla över honung och avsluta med olivolja och flingsalt.