Markos finska morotslåda

Markos finska morotslåda
Foto: TV4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Markos finska morotslåda

11 ingredienser

1 h 30 min

En låda på morot är ett givet inslag på julbordet i Finland. Lådan går utmärkt att göra i förväg och frysa in.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg morot
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl grötris
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0,5 vitpeppar
  • 0,5 tsk muskot, malen
  • 0,5 dl sirap
  • 3 msk skorpmjöl
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Skala och skär morötterna i bitar. Koka mjuka med salt och vatten under lock. Spara kokvattnet.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Mixa morötterna till slät massa med stavmixer. Rör samman med kokvattnet från morötterna, det kokta riset, grädde, uppvispade ägg, kryddor och sirap.
  4. Överför till smord form, strö på skorpmjölet och hyvla över smör med osthyvel.
  5. Grädda i 200 grader, ca 45 minuter.
  6. Servera eller frys in för kommande festligheter.