Marinerade kycklingspett med ljummen potatissallad

Marinerade kycklingspett med potatissallad
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Marinerade kycklingspett med ljummen potatissallad

18 ingredienser

30 min

Den optimala sommarrätten att servera på grillkvällen eller varför inte på en härlig buffé? Kycklingsspetten gör sig så goda med marinaden och så den enkla potatissalladen till. Mums!

Vintips från Fredrik

Roodeberg 2020
Nr 7451
Mustigt och friskt från Sydafrika med bra bett och friska smaker av körsbär, plommon, kakao och örter. Jag blir varje gång överraskad över vilken kvalitet man kan skapa för pengen. Lång i eftersmaken med tydlig karaktär. Passar perfekt som ett glas kontemplationsvin eller till vårens grill

Krug'scher Hof Pinot Noir 2018
Nr 22388
Bra balans i detta finstämda sommarröda från Tyskland. Pinot noir gör sig bra där! Fullt med mogna jordgubbar, lite vit- och svartpeppar, muskot, lagerblad och snygg spänst. Nog blir det Krug'scher i vår?

Louis Jadot Santenay 2015
Nr 77493
Maison Jadot producerar mer än 150 olika viner, alla från olika delar av Bourgogne. Man får på så vis fram en tydlig personlighet och terroir ivarje vin. Santenay är ett elegant vin med balanserad frukt, komplexitet och djup. Ungt med ändå fyllt med röda, syrliga bär och finess.

Ingredienser

portioner

Glaze

  • 1 dl ketchup
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 1 tsk tabasco
  • 2 tsk hp-sås
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 apelsin (saften)
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 tsk rosmarin, torkad
  • 1 msk rapsolja

Kyckling

  • 600 g kycklingfilé, i mindre bitar
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt

Potatissallad

  • 500 g fast potatis
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 10 rädisor
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Glaze
    Blanda samman alla ingredienser utom oljan i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min, eller tills den är tjock i konsistensen och sockret har smält. Låt svalna lite.
  2. Rör därefter i oljan. Förvara i kylskåp.
  3. Kyckling
    Stek kycklingbitarna runtom i oljan ca 5 min. Låt kallna. Blanda med kycklingen med glazen. Låt gärna marinera en timme.
  4. Trä upp på små blötlagda träspett. Värm dem på grillen ca 5 min.
  5. Potatissallad
    Skär potatisen i fyra klyftor. Låt ligga i ett kallt vattenbad ca 20 minuter. Koka potatisen i sjudande vatten tills de är klara. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga av.
  6. Blanda oljan med dijon och häll över potatisen. Skiva rädisor och hacka persilja.
  7. Blanda allt i en bunke och slunga runt tills dressingen är jämnt fördelat.
  8. Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat och servera.