Marinerade jordgubbar med mascarponekräm & brigadeiro

46 röster
45 m

Underbart söta jordgubbar kombineras med syrlig mascarponecreme och den brasilianska specialiteten brigadeiros. En oemotståndlig dessert som är ett perfekt avslut på helgens middag! 


Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m

Du behöver

Marinerade jordgubbar

  • 400 g jordgubbar
  • 6 msk florsocker
  • 3 msk balsamvinäger

Mascarponecreme

  • 250 g mascarpone
  • 2,5 msk vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker

Mandelkrisp

  • 50 g sötmandel
  • 0,75 g råsocker

Saltchock (brigadeiro)

  • 400 g kondenserad mjölk (sötad)
  • 50 g smör
  • 3 msk lakritspulver

”Strössel”

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk salmiaksalt
  • Hushållsfärg

Gör så här

  1. Jordgubbar
    Skiva jordgubbarna eller skär dem i små bitar. Rör ut florsockret i balsamvinägern. Blanda i jordgubbarna i vinägerblandningen.
  2. Mascarponecreme
    Blanda samman alla ingredienser.
  3. Mandelkrisp
    Grovhacka mandeln och rosta i en torr stekpanna i ca fem minuter. Tillsätt sockret och låt det smälta till en ljusbrun färg. Häll upp på bakplåtspapper och låt det stelna. Hacka krispet till önskad storlek.
  4. Saltchock (brigadeiro)
    Blanda smör, kondenserad mjölk och lakritspulver i en tjockbottnad kastrull.
  5. Börja med högsta värmen och rör hela tiden, gärna med en trägaffel och när smeten börjar tjockna så sänker du till medelvärme. Rör hela tiden i ca 8-10 minuter.
  6. Låt smeten svalna. När smeten svalnat rullar du små bollar som du sedan rullar i ”strösslet” (se nedan).
  7. ”Strössel”
    Blanda socker och salmiaksalt. Droppa i 2-3 droppar blå hushållsfärg. Blanda med gaffel tills färgen blir jämn.
  8. Vid servering
    Lägg marinerade jordgubbar i botten i varje portionsskål. Varva med mascarponecreme och mandelkrisp. Servera med övriga tillbehör enligt bild.
10 december 2018

Laddar fler recept...