Marinerade jordgubbar med mascarponekräm & brigadeiro

Marinerade jordgubbar med mascarponekräm och brigadeiro

Marinerade jordgubbar med mascarponekräm & brigadeiro

Av: Marie-Louise Alm - Gävle

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

45 m

Underbart söta jordgubbar kombineras med syrlig mascarponecreme och den brasilianska specialiteten brigadeiros. En oemotståndlig dessert som är ett perfekt avslut på helgens middag! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinerade jordgubbar

  • 400 g jordgubbar
  • 6 msk florsocker
  • 3 msk balsamvinäger

Mascarponecreme

  • 250 g mascarpone
  • 2,5 msk vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker

Mandelkrisp

  • 50 g sötmandel
  • 0,75 g rörsocker

Saltchock (brigadeiro)

  • 400 g kondenserad mjölk sötad
  • 50 g smör
  • 3 msk lakritspulver

”Strössel”

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk salmiaksalt
  • Hushållsfärg

Gör så här

Jordgubbar

  1. Skiva jordgubbarna eller skär dem i små bitar. Rör ut florsockret i balsamvinägern. Blanda i jordgubbarna i vinägerblandningen.

Mascarponecreme

  1. Blanda samman alla ingredienser.

Mandelkrisp

  1. Grovhacka mandeln och rosta i en torr stekpanna i ca fem minuter. Tillsätt sockret och låt det smälta till en ljusbrun färg. Häll upp på bakplåtspapper och låt det stelna. Hacka krispet till önskad storlek.

Saltchock (brigadeiro)

  1. Blanda smör, kondenserad mjölk och lakritspulver i en tjockbottnad kastrull.
  2. Börja med högsta värmen och rör hela tiden, gärna med en trägaffel och när smeten börjar tjockna så sänker du till medelvärme. Rör hela tiden i ca 8-10 minuter.
  3. Låt smeten svalna. När smeten svalnat rullar du små bollar som du sedan rullar i ”strösslet” (se nedan).

”Strössel”

  1. Blanda socker och salmiaksalt. Droppa i 2-3 droppar blå hushållsfärg. Blanda med gaffel tills färgen blir jämn.

Vid servering

  1. Lägg marinerade jordgubbar i botten i varje portionsskål. Varva med mascarponecreme och mandelkrisp. Servera med övriga tillbehör enligt bild.