Marinerade bär med vispad grädde

Marinerade bär med vispad grädde
Foto: Tv4

Marinerade bär med vispad grädde

Av: David - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

1 h 10 m

Marinerade bär med vispad grädde och karamelldamm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinerade bär

  • 1 förp färska hallon
  • 1 förp färska blåbär
  • 1 förp färska björnbär
  • 1 förp färska jordgubbar
  • 1,5 dl strösocker
  • grädde
  • 0,5-1 dl färska myntablad
  • 3 msk likör (Cointreau)

Karamelldamm

  • 5 dl strösocker

Gör så här

Marinerade bär

  1. Skölj alla bär snabbt för att sedan lägga dem i en stor skål.
  2. Strö socker över och låt stå i 1 timme.
  3. Vispa grädde med 1 tsk socker tills den är fluffig.
  4. Vik myntabladen, hacka dem och lägg bitarna bland bären. Häll sedan i 3 msk Cointreau.
  5. Rör långsamt runt bland bären.
  6. Lägg en generös sked marinerade bär på ett fat och toppa med grädden.

Karamelldamm

  1. Koka upp socker på medelvärme.
  2. Virvla (rör inte) i pannan på hög värme tills socker lösts upp, koka sedan till en karamell. Var noga med att inte bränna den.
  3. Häll upp karamellen på en bakplåt för att härda (ca 1 timme) bryta sedan i skärvor.
  4. Lägg skärvorna i en matberedare och pulsa tills det är finmalt.
  5. Lägg karamelldammet på toppen av desserten.