Den här desserten andas svensk vår och sommar! För vad säger du om marinerade jordgubbar och rabarber med hemgjord sorbet och krispigt kaksmul? En riktig succé säger vi!
Se Ludwig Tjörnemo laga receptet
Ingredienser
Marinerade jordgubbar och rabarber
200 g strösocker
300 g vatten
33 cl tonic
6 cl gin
0,5 citron (beroende på storlek)
0,5 vaniljstång
5 kardemummakärnor (gröna)
2 stjälkar rabarber
1 l jordgubbar
Kaksmul
4 kakor (dina favoriter)
100 g sötmandel, rostade och salta
Sorbet
1,5 gelatin
150 g äppelmust
100 g strösocker
250 g färskost
250 g yoghurt
1 citron
Gör så här
Marinerade jordgubbar och rabarber
Koka upp socker, vatten, tonic, gin, citronjuice, citronzest, vanilj och kardemumma.
Skala rabarbern och lägg ner skalet i juicen. Låt dra ca 30 minuter och sila sedan av.
Kvarta jordgubbarna och lägg ner bitarna i juicen vid servering.
Skär rabarbern i 5 cm långa bitar och hyvla tunt på mandolin. Lägg remsorna i isvatten fram till servering.
Kaksmul
Hacka kakorna och mandlarna till ett grovt smul.
Sorbet
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Reducera äppelmusten till hälften.
Tillsätt socker och smält ner gelatinbladen.
Häll sedan i färskosten och yoghurten.
Riv ner skalet och pressa i juicen från citronen och smaka av.
Kör sedan smeten i en glassmaskin.
Servering
Servera jordgubbarna och rabarbern med juicen i en skål och toppa med sorbet och kaksmul.