Marinerad fruktsallad med glass och kanderade nötter

Marinerad fruktsallad med glass och kanderade nötter
Foto: TV4/Johan Carlén
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Marinerad fruktsallad med glass och kanderade nötter

17 ingredienser

30 min

"Att marinera frukterna i en smakrik och kryddig lag lyfter dess smaker och gör fruktsalladen vackert glansig och elegant. Servera fruktsalladen med en krämig glass." /Carla Von Hoffsten

Ingredienser

portioner

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 stjärnanis
  • 1 limefrukt, skal och saft

Fruktsallad (förslag, ta de du gillar)

  • apelsin
  • grapefrukt
  • färska fikon
  • granatäpple
  • päron
  • äpple

Nötter

  • 2 dl blandade nötter (t.ex. hasselnöt, mandel, pistage, valnöt)
  • 2 msk strösocker
  • 1-2 krm flingsalt

Servering

  • glass (choklad- eller vaniljglass)

Gör så här

Sockerlag

  1. Koka upp alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull.
  2. Låt koka i 3 minuter. Låt svalna och sila av.

Fruktsallad

  1. Filéa och skala frukterna och skär i 1-2 cm stora bitar.
  2. Rör ner fruktbitarna i sockerlagen.
  3. Hacka nötterna grovt och rosta dem på medelvärme i en torr stekpanna.
  4. Strö socker över nötterna när de börjar dofta och har fått lite färg. Toppa även med flingsalt. Rör hela tiden så att sockret inte bränns.
  5. Så fort allt socker har smält (det tar ca 1 minut) så häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Servering

  1. Servera fruktsalladen i skålar eller i glas på fot.
  2. Toppa med en kula glass och lite kanderade nötter.
  3. Servera direkt.