Auberginebakelser med lammfärs

Foto: TV4
Auberginebakelser med lammfärs
19 ingredienser
En rolig variant på grekisk moussaka. Servera bakelsen med en sallad på kornris.
Ingredienser
- Auberginebakelse
- 250 g lammfärs
- 0,5 rödlök, hackad
- 1 klyfta vitlök, liten, skivad
- 2 dl tomatsås, gärna med oliver
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- timjan (efter smak)
- 1 aubergine [ca 400g]
- 1 tsk salt
- 1 msk rapsolja
- 100 g chèvreost
Kornrissallad
- 1,5 dl kornris
- 100 g zucchini, smått tärnad
- 0,5 röd paprika
- 1 sharonfrukt, i tärningar
- 1 dl rucolasallad, grovhackad
- 1 msk balsamvinäger (eller pressad citron)
- 1 msk olivolja
Gör så här
Auberginebakelse
- Sätt ugnen på 225°.
- Fräs lammfärsen i torr stekpanna, tillsätt lök och vitlök som får fräsa med ett par minuter.
- Rör ner tomatsås och kryddor och låt puttra med ett lock på glänt till en tjock sås ca 10 min.
- Skär auberginen i 9 skivor, ca 1½ cm tjocka. Salta och låt vätska ur ca 10 minuter.
- Torka av och pensla aubergineskivorna med olja, peppra och bryn ca 2 min på varje sida.
- Lägg de 3 största skivorna i en ugnsfast form.
- Lägg på hälften av lammfärssåsen och 1/3 av chèvren.
- Lägg på ett lager till av aubergine, lammfärssås och chèvre.
- Avsluta med aubergine och den sista tredjedelen av chèvren.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Kornrissallad
- Koka kornriset i buljong
- Blanda med lök, squash, paprika, sharonfrukt och rucola.
- Stänk över balsamvinäger/citronjuice och olivolja.