Marias surkål

NYHET
Marias surkål

Marias surkål

8 ingredienser

Egen surkål är enkelt att göra och fullt av smak. Med bara vitkål och salt får du ett levande mathantverk med frisk syra och härlig crunch – gott till det mesta året runt. Oöppnad burk håller i minst ett år.
Receptet är framtaget av Eldrimner -Nationellt resurscentrum för Mathantverk

Ingredienser

  • 2 kg bladkål, finstrimlad (vit, röd eller spetskål)
  • 30 g salt utan jod

kryddor och smaksättning

  • 1 tsk kummin
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, lätt mortlat
  • 50 g äpple, rivet
  • 20 g ingefära, rivet
  • 2 krm malen gurkmeja
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg kålen i en stor bunke. Riv även stocken på ett rivjärn och lägg i bunken. Strö över salt och ev. kryddning och blanda väl.
  2. Pressa kålen och krama tills den börjar vätska sig, eller vänta. Det ska rinna vätska när man pressar kålen i handen.
  3. Ta en väl rengjord glasburk i lämplig storlek (gärna med bygellås & gummiring) och pressa ner kålen i burken. Häll i vätskan från bunken, lämna ca 3 cm luft till kanten.
  4. Täck gärna kålen med ett rengjort kålblad överst. Ta sedan en 2-liters plastpåse och veckla ut inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan når upp till kanten och pressa sedan ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
  5. Ställ burken på en tallrik i rumstemperatur (ca 18-22°C) i två-tre dygn. Om mycket vätska rinner ut under syrningen, och grönsakerna ser torra ut, kan du fylla på med saltlake (1 msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten).
  6. Flytta burken till ett utrymme med en temperatur på 15-18°C i 10-14 dagar.
  7. Efter ca två veckor är den klar, ställ i kylskåp. Blir ännu godare om den får mogna ytterligare i 14 dagar.