Mariabollar

Mariabollar
Foto: TV4
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg
Elisabeth johansson 2Johan Sörberg

Mariabollar

19 ingredienser

1 h 30 min

Ingredienser

Pâte à choux

  • 200 g mjölk
  • 200 g vatten
  • 180 g smör
  • 8 g salt
  • 200 g vetemjöl
  • 400 g ägg
  • 40 g kakao

Pâte sucree (mördeg)

  • 170 g vetemjöl
  • 200 g rörsocker
  • 160 g smör
  • 28 g kakao
  • 3 g salt

Vaniljkräm

  • 250 g mjölk
  • 50 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 20 g majsstärkelse
  • 60 g äggula
  • 30 g smör

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl vaniljkräm

Gör så här

Pâte à choux

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Koka upp allt utom vetemjöl, kakao och ägg i en kastrull. Rör ner mjölet och kakaon och "rosta" i 3-4 minuter med kastrullen kvar på plattan. Rör hela tiden för att undvika att kakaon bränns.
  3. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg, lite i taget. Låt svalna. Fyll smeten i en spritspåse.
  4. Spritsa ut bollar på bakpappersklädda plåtar, ca 25 g/styck.

Pâte sucree

  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in och låt vila ca 30 minuter i kylen.
  2. Kavla ut tunt (ca 2 mm), stansa ut rundlar (ca 3-4 cm i diameter). Lägg ovanpå pate choux-"bollen".
  3. Grädda i ugnen 30-35 minuter, öppna inte luckan under gräddning.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk tillsammans med hälften av sockret och frön från vaniljstången.
  2. Vispa äggulor, resten av sockret och majsstärkelse luftigt.
  3. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölken och låt koka upp under omröring. Låt koka några minuter under omrörning och blanda sist i smöret. Ställ i kylen för att svalna helt.

Montering

  1. Vispa grädden fluffig och blanda med vaniljkrämen.
  2. Fyll på spritspåse med slät tyll. Fyll bollarna med krämen underifrån.