Lyxig skaldjurssallad

Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Lyxig skaldjurssallad

11 ingredienser

Fina skaldjur är lyx både för smaken och hälsan. Ät med vår fettsnåla Rhode Island-sås eller en vinägrettsås. Ät salladen som förrätt, vill du ha den som ensamrätt blir den mer matig om den blandas med ett par deciliter kokt ris.

153 kcal/642 kJ, 5 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 200 g färsk eller fryst grön sparris
  • 150 g champinjoner
  • ca 300 g räkor med skal
  • ca 250 g musslor (från frys, i lag eller burk)
  • 10 körsbärstomater (eller 2 vanliga tomater)
  • 0,5 isbergssallad, huvud (eller huvudsallat)

Rhode island-sås

  • 0,25 dl lättmajonnäs
  • 1 dl mild yoghurt
  • 0,25 dl chilisås
  • 1 krm salt
  • 2 tsk madeiravin (eller sherry)

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till såsen och ställ den kallt.
  2. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten. Det tar ca 10 minuter för färsk sparris, följ anvisningarna på förpackningen om du använder fryst. Dela sparrisen i mindre bitar.
  3. Skiva champinjonerna. Skala räkorna. Häll av spadet från musslorna. Halvera cocktailtomaterna eller skär de större tomaterna i klyftor. Strimla sallaten och lägg den på ett stort fat. Fördela resten av ingredienserna ovanpå sallaten.
  4. Servera salladen med Rhode Island-såsen i en skål bredvid.