Hembakat knäckebröd

Knäckebröd
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Hembakat knäckebröd

7 ingredienser

Hembakat knäckebröd är ljuvligt gott och inte så krångligt att baka som man kan tro. Visst tar det en stund att kavla och grädda bröden men särskilt slitsamt är det inte.

1 kaka innehåller: 134 kcal/561 kJ, 2 g fett, 4 g fibrer.

Ingredienser

20 brödkakor

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 10 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • vetemjöl, rikligt till utbakningen

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt oljan. Arbeta in salt, rågmjöl och sist vetemjöl.
  2. Täck över degen och låt den jäsa i ca 30 minuter. Degen kan även stå i kylskåp och få mogna långsamt i 1–2 dygn.
  3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den. Dela degen i 20 delar och kavla ut varje del till en assietts storlek.
  4. Kavla med kruskavel eller nagga kakorna. Ha ordentligt med mjöl på bakbordet.
  5. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper. Grädda två kakor åt gången i 7–8 minuter. Låt kallna på galler.