Karlstadlimpa
Karlstadlimpa
8 ingredienser
Det här brödet går bra att dekorera. Skär t ex ut blad av utkavlad deg och lägg på brödet eller skriv födelsedagsbarnets namn på brödet – en annorlunda »tårta«.
100 g bröd innehåller: 233 kcal/976 kJ, 1 g fett, 5 g fibrer.
Ingredienser
Dag 1
- 5 dl grovt rågmjöl
- 3 dl vatten, kokande
Dag 2
- 1 tsk salt
- 2 tsk fänkål (eller kummin)
- 50 g jäst
- 2 dl drickfärdig fingervarm apelsinjuice eller
- 2 dl fingervarmt vatten med 1 msk ättika och 1 msk socker
- ca 8 dl vetemjöl
Gör så här
- Dag 1: Skålla degen genom att röra samman mjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
- Dag 2: Tillsätt salt och eventuella kryddor till den skållade degen. Rör ut jästen i vätskan och häll i den. Arbeta in vetemjölet. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
- Baka ut den till en limpa och lägg på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ytterligare ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg brödet på galler, pensla med varmt vatten och svep in det i bakduk.