Saffransbullar eller släta bullar
Saffransbullar eller släta bullar
11 ingredienser
Saffransbullar är självklara i adventstid men prova gärna de mer bortglömda släta bullarna. Kesella och potatisfibrer hjälper till att hålla bullarna saftiga.
1 bulle innehåller: 113 kcal/475 kJ, 2 g fett, 2 g fibrer.
Ingredienser
30–40 kusar eller bullar eller 4 längder
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 0,75 dl flytande matfett [75 g]
- 2 förp saffran (à 0,5 g)
- 0,5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 250 g kesella, mager
- 1 dl pofiber
- ca 13 dl vetemjöl
- russin, till garnering
- ägg, till pensling
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och fett till 37° (eller använd kall degvätska och dubbla den första jästiden) och blanda degvätskan med jästen.
- Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, Pofibrer och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt så den blir smidig. Jäs övertäckt i minst 30 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Baka ut till kusar eller flätade längder.
- Jäs dem övertäckta på plåt i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225–250° för bullar, 200–225° för längder. Dekorera med russin och pensla med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna i 5–10 minuter i mitten av ugnen eller längder i 15–20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.