Chokladmousse med tillbehör

Chokladmousse med tillbehör
Foto: TV4

Chokladmousse med tillbehör

Av: Marcus - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Chokladmousse som serveras med dulce de leche, passionsfrukt samt rostad sockerkaka.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Chokladmousse

  • 210 g osaltat smör
  • 100 g kakao
  • 165 g mörk choklad
  • 375 g vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggula
  • 200 g florsocker
  • 0,5 dl cointreau

dulce de leche

  • 1 förp kondenserad mjölk
  • 1 förp crème fraîche

Sockerkaka

  • 3 ägg (ekologiska)
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 1 citron, skal
  • smör
  • ströbröd

Gör så här

Chokladmousse

  1. Smält smöret och sikta i kakaon och vispa med elvisp till en slät smet.
  2. Tillsätt den hackade chokladen och vispa slät.
  3. Vispa grädden till ett löst skum och sätt in den i kylskåpet.
  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i chokladsmöret.
  5. Vispa äggulorna och sockret lätt och luftigt.
  6. Häll i likören och chokladsmöret i en tunn stråle medan du rör.
  7. Vänd med en slickpott ned chokladsmeten i den vispade grädden.

Dulce de leche

  1. Blanda den kondenserade mjölken och crème fraichen och häll i det i en sifon.

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen, strösockret och vaniljsockret vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjölet, bakpulvret och saltet och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Fyll en smord och bröad form och grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  6. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.