Marängtårta med lemon curd, grädde och jordgubbar

NYHET
Marängtårta med lemon curd, grädde och jordgubbar
Foto: TV4

Marängtårta med lemon curd, grädde och jordgubbar

Av: Wilma Blomster

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

En underbart god tårta med maräng, lemon curd, grädde och färska jordgubbar.

Ingredienser

Lemon curd

  • 3 äggulor
  • 2 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 citroner, saft och rivet skal
  • 100 g smör

Marängbotten

  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl florsocker

Fyllning och dekoration

  • ca 3 dl vispgrädde
  • 500 g färska jordgubbar
  • ev färsk citronmeliss (eller färsk mynta)

Gör så här

Lemon curd

  1. Vispa ihop äggulor, hela ägg och socker i en kastrull.
  2. Pressa citronerna och riv skalet – tillsätt i kastrullen.
  3. Sätt på medelvärme och rör hela tiden tills krämen börjar tjockna (det tar 10–15 minuter).
  4. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält in och curden är slät.
  5. Låt svalna, häll upp i burk och förvara i kylskåp.

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt, fluffigt skum.
  3. Tillsätt strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning.
  4. Vispa sedan ner florsockret – marängen ska vara fast (testa att vända bunken upp och ner).
  5. Spritsa eller bred ut marängen på en bakplåtspappersklädd plåt i en rund form (ca 24 cm i diameter).
  6. Grädda i 1,5 timme.
  7. Låt stå kvar i ugnen på eftervärme i ytterligare 1 timme.

Montering av tårtan

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Bred lemon curd ovanpå marängbotten.
  3. Bred på ett spritsa på ett lager vispad grädde.
  4. Toppa med skivade jordgubbar.
  5. Dekorera gärna med citronmeliss eller mynta