Marängkaka med rommarinerade jordgubbar

Marängkaka med rommarinerade jordgubbar
Foto: Tv4

Marängkaka med rommarinerade jordgubbar

Av: Curt - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 m

Marängkaka med rommarinerade jordgubbar passar perfekt som ett sött avslut på en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Rommarinerade jordgubbar

  • jordgubbar
  • mynta
  • 1 limefrukt
  • 1 dl rörsocker
  • rom (efter smak)

Till servering

  • crème fraîche
  • mynta
  • florsocker

Gör så här

Botten

  1. Vispa ihop smör och strösocker poröst.
  2. Separera äggulan från äggvitan och spara äggvitan till marängen.
  3. Vispa samman äggulan med smöret och sockret. Tillsätt sedan mjölken, mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.

Maräng

  1. Vispa samman äggvitorna med hälften av sockret och tillsätt resten av sockret när smeten blivit fast och fortsätt vispa. När marängsmeten känns tillräckligt fast, bred den över smeten på plåten. Ställ i ugnen på 150 grader i 40 minuter.

Rommarinerade jordgubbar

  1. Skär jordgubbarna på hälften och hacka några myntablad. Pressa limen över jordgubbarna och blanda samman dem med myntabladen. Strö över sockret och tillsätt rom efter smak. Blanda.

Servering

  1. Ta ut fyra runda kakor ur den färdiggräddade kakan med hjälp av ett glas. Lägg jordgubbarna ovanpå. Toppa med lite vispad crème fraiche, mynta och florsocker.