Marängkaka med rommarinerade jordgubbar

6 röster
45 m
4

Marängkaka med rommarinerade jordgubbar passar perfekt som ett sött avslut på en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4

Du behöver

Botten

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Rommarinerade jordgubbar

  • jordgubbar
  • mynta
  • 1 limefrukt
  • 1 dl rörsocker
  • rom (efter smak)

Till servering

  • crème fraîche
  • mynta
  • florsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Botten
    Vispa ihop smör och strösocker poröst.
  2. Separera äggulan från äggvitan och spara äggvitan till marängen.
  3. Vispa samman äggulan med smöret och sockret. Tillsätt sedan mjölken, mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.
  4. Maräng
    Vispa samman äggvitorna med hälften av sockret och tillsätt resten av sockret när smeten blivit fast och fortsätt vispa. När marängsmeten känns tillräckligt fast, bred den över smeten på plåten. Ställ i ugnen på 150 grader i 40 minuter.
  5. Rommarinerade jordgubbar
    Skär jordgubbarna på hälften och hacka några myntablad. Pressa limen över jordgubbarna och blanda samman dem med myntabladen. Strö över sockret och tillsätt rom efter smak. Blanda.
  6. Servering
    Ta ut fyra runda kakor ur den färdiggräddade kakan med hjälp av ett glas. Lägg jordgubbarna ovanpå. Toppa med lite vispad crème fraiche, mynta och florsocker.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...